10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalMAREA BRITANIE Summitul G7 lovit de Covid

MAREA BRITANIE Summitul G7 lovit de Covid

Ministrul de externe al Indiei s-a autoizolat după ce doi membri ai delegației țării la reuniunile G7 din Londra au dat rezultate pozitive pentru coronavirus.
 
Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe din India, a declarat că a fost informat că a fost expus unui eventual caz Covid-19.


Ministrul indian de Externe Subrahmanyam Jaishankar (dreapta) și secretarul de stat american Antony Blinken în urma unei întâlniri bilaterale de luni | AFP

Jaishankar a ținut marți o întâlnire în distanțare socială cu secretarul de interne al Marii Britanii, Priti Patel, unde cei doi au convenit asupra unui „acord de migrație și mobilitate”, care va oferi un „traseu personalizat” pentru tinerii profesioniști din India care doresc să trăiască și să lucreze în Marea Britanie. De asemenea, acesta l-a întâlnit pe Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, la începutul acestei săptămâni.
 
Membrii delegației indiene nu participaseră încă la întâlnirile G7 din Lancaster House, Londra, unde au avut loc discuții marți și care au continuat și miercuri.
 
Întâlnirile au fost primele întâlniri față în față ale miniștrilor de externe ai grupului de mai bine de doi ani. Reprezentanți din Australia și India participă la unele dintre sesiuni alături de economiile avansate ale G7, deoarece Marea Britanie încearcă să își consolideze legăturile în regiunea indo-Pacifică.
 
Măsuri de coronavirus au fost puse în aplicare pe tot parcursul ședințelor, inclusiv o instalație de testare la fața locului, distanțare socială, purtarea măștilor și ecrane Perspex, destinate separării delegaților în cadrul întâlnirilor.
 
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a apărat decizia de a organiza ședințele G7 față în față, argumentând că este important ca guvernul „să încerce să continue cât mai multe afacerile”, în ciuda pandemiei.
 
„Avem o relație foarte importantă cu India și cu partenerii noștri din G7”, a spus el în timpul campaniei înainte de alegerile locale de joi. „După cum înțeleg, ceea ce s-a întâmplat este că toate persoanele în cauză se izolează acum”, a spus el, adăugând că va avea o întâlnire cu Jaishankar miercuri după-amiază prin Zoom.
 
Oficialii cred că, pe baza discuțiilor cu Public Health England, persoanele care au participat la întâlnirile cu Jaishankar prezintă un risc scăzut de a contracta virusul, deoarece restricțiile coronavirusului erau în vigoare și, ca urmare, nu va trebui să se autoizoleze.
 
Întâlnirile G7, conduse de secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, s-au concentrat pe probleme geopolitice, cum ar fi schimbările climatice, vaccinurile și amenințările la adresa democrației și au venit în timp ce Marea Britanie speră să își stabilească agenda pentru Marea Britanie globală și obiectivele politicii externe post-Brexit.
 
„Ca o măsură de prudență abundentă și, de asemenea, din considerație față de ceilalți, am decis să-mi conduc angajamentele în modul virtual”, a scris Jaishankar pe Twitter. Oficialii au declarat că restul delegației indiene se vor autoizola și pentru restul întâlnirilor G7.
 
“Regretăm profund faptul că ministrul de externe Jaishankar nu va putea participa personal la reuniune astăzi”, a declarat un înalt diplomat britanic. „[El] va participa virtual, tocmai de aceea am pus în aplicare protocoale stricte Covid și teste zilnice”.
 
Testarea pozitivă vine în timp ce India se confruntă cu un feroce al doilea val de Covid-19 care a copleșit sistemul de sănătate al țării și a lăsat mulți pacienți cu probleme critice să se luptă să aibă acces la asistență medicală.
Ministrul britanic de externe Dominic Raab a fost văzut salutând cu pumnul alți membri ai G7 în momentul în care au ajuns la locul de desfășurare.
Marți, imaginile din interiorul marelui loc de conferință Lancaster House au arătat realitatea diplomației în epoca coronavirusului – delegați separați de ecrane de plastic și o „fotografie de familie” a miniștrilor distanți cu grijă la doi metri distanță.
 
Jaishankar a fost fotografiat întâlnindu-se marți cu ministrul britanic de interne Priti Patel, deși Priti Patel nu a trebuit să se autoizoleze, deoarece întâlnirea a avut loc în conformitate cu normele existente. Ambii purtau măști în fotografie.
 
India nu este membră a G7, dar a fost invitată de Marea Britanie la summitul din această săptămână, împreună cu Australia, Africa de Sud și Coreea de Sud.
 
India a confirmat aproape 383.000 de infecții noi marți, în scădere ușoară față de un vârf de peste 400.000 de cazuri noi vineri, dar testele au scăzut brusc de la un vârf de 1,9 milioane pe zi săptămâna trecută la doar 1,5 milioane.
 
Se știe că peste 3.700 de indieni au murit din Covid marți.
 
Cifrele atât pentru cazurile noi confirmate, cât și pentru victime sunt considerate a fi un număr insuficient dramatic, având în vedere lipsa testelor, și în timp ce mulți oameni din zona rurală a Indiei mor din cauza suferinței respiratorii și a altor simptome clasice ale Covid.
 
Aprovizionarea cu generatoare de oxigen și medicamente salvatoare se revarsă în India din străinătate, întrucât comunitatea internațională încearcă să contribuie la combaterea aprofundării crizei umanitare. Cu toate acestea, mulți s-au plâns de ritmul lent al distribuției ajutorului.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă