15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMarele finanţator al Brexitului Arron Banks, dezvinovăţit de anchetatori

Marele finanţator al Brexitului Arron Banks, dezvinovăţit de anchetatori

Cazul a fost semnalat NCA în octombrie 2018, de căttre Comisia Electorală britanică.

Ancheta NCA se întreba despre originea finanţării în valoare de opt milioane de lire sterline, acordată sub formă de împrumuturi de către Arron Banks organizaţiei Better for the Country (BFTC), care finanţa campania mişcării în favoarea Brexitului Leave.EU, căreia Arron Banks îi era unul dintre fondatori.

Şefa acestei mişcări, Elizabeth Bilney, era de asemenea vizată.

Informaţii de presă dezvăluiau faptul că Arron Banks ar fi recurs la fonduri de origine rusă pentru a finanţa campania.

”NCA nu a găsit vreun element care să dovedească faptul că s-a comis vreo încălcare penală a legii electorale sau a dreptului societăţilor de către persoane sau organizaţii semnalate de către Comisia Electorală”, a anunţat agenţia britanică într-un comunicat.

Comisia Electorală şi-a exprimat marţi îngrijorarea ”faţă e aparenta slăbiciune a legii” cu privire la recurgerea la finanţări străine în politică.

Un purtător de cuvânt a îndemnat Guvernul să dea curs unor recomandări în vederea unei înăspriri a reglementărilor finaţării campaniei electorale.

Arron Banks a denunţat, la rândul său, pe Twitter, o ”vânătoare de vrăjitoare politică purtată de către deputaţi anti-Brexit”.

La 13 septembrie, poliţia britanică a anunţat că Leave.EU nu va face obiectul unor urmăriri penale cu privire la nereguli în cheltuieli de campanie în timpul referendumului din iunie 2016, din cauza unei lipse de probe.

Însă, în mai 2018, Comisia Electorală britanică a aplicat Leave.EU o amendă în valoare de 70.000 de lire sterline (79.00 de euro) din cauza unei depăşiri a plafonului cheltuielilor de campanie şi unor declaraţii de cheltuieli incomplete sau inexacte.

Leave.EU a fost înfiinţată în 2015, cu  scopul de a apăra o ieşire a regatului Unit din UE.

Mişcarea nu a fost aleasă de către Comisia Electorală să fie campania oficială a taberei pro-Brexit, dar, foarte prezentă pe reţele de socializare, ea a fost decisivă în votul britanicilor în favoarea Brexitului (aproape 52%).

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă