11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMăsuri drastice impuse de autoritățile din Macedonia pentru a combate efectele poluării...

Măsuri drastice impuse de autoritățile din Macedonia pentru a combate efectele poluării aerului

Potrivit autorităţilor, locuitorii oraşelor Skopje şi Tetovo pot călători gratis cu trenul sau autobuzul pentru a descuraja astfel folosirea automobilelor, iar persoanelor cu boli cronice şi femeilor gravide li s-a permis să absenteze de la muncă. Activităţile sportive în aer liber au fost interzise, informează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit presei locale, magazinele au terminat stocurile de măşti faciale pe care mulţi oameni le întrebuinţează pentru a se proteja de aerul îngheţat şi poluat din Skopje, oraş situat într-o zonă depresionară.

Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat la începutul acestui an, plasa Skopje printre primele 10 oraşe europene cu cea mai mare concentraţie de particule toxice în atmosferă.

Skopje, alături de alte patru oraşe din Balcani aflate pe listă, folosesc ca sursă de energie, inclusiv pentru încălzirea pe timpul iernilor reci, cărbunele lignit, un important poluator, o reminiscenţă a epocii comuniste a fostei Iugoslavii.

Sarajevo, Tuzla şi Zenica din Bosnia, precum şi Pristina, capitala Kosovo, se confruntă cu nivele la fel de mari de poluare.

Un studiu recent realizat de Alianţa pentru Sănătate şi Mediu (HEAL) a ajuns la concluzia că 16 centrale învechite pe bază de lignit datând din epoca comunistă de pe teritoriul fostei Iugoslavii poluează tot atât de mult ca toate cele 296 de centrale din Uniunea Europeană.

Sperând la o viitoare aderare la UE, guvernele fostelor republici iugoslave şi-au luat angajamentul să reducă nivelul emisiilor.

Potrivit Directivei referitoare la emisiile industriale, emisiile din regiune vor trebui reduse cu 90% în cazul dioxidului de sulf, cu 67% în cazul oxizilor de azot şi cu 94% în ceea ce priveşte particulele atmosferice până în 2028.

Cu toate acestea, ţările din regiune plănuiesc să investească miliarde de euro în construcţia de noi centrale pe bază de cărbune cu o capacitate totală de 2.600 megawaţi (MW) pentru a face faţă nevoii crescute de electricitate, în timp ce centralele vechi vor fi scoase din uz în următorul deceniu.

Ecologiştii se tem că investiţia din nou în cărbune ar putea avea un efect nedorit dacă guvernele vor fi nevoite apoi să cheltuiască sute de milioane de euro pentru a îndeplini standardele de mediu ale Uniunii Europene în vederea aderării.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă