8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalMedicii regândesc când și cum să folosească ventilatoarele mecanice

Medicii regândesc când și cum să folosească ventilatoarele mecanice

FOTO: X-ray pacient Covid-19

Un caz din Germania prezentat de Reuters Berlin, arată cum un pacient s-a vindecat în stare gravă fără ventilator
 
Andre Bergmann, medic devenit pacient, în vârstă de 48 de ani, tată a doi copii și triatlet, când a fost diagnosticat cu COVID-19, a știut exact unde dorea să fie tratat: clinica de plămâni din spitalul din Betania, Moers, aflată lângă casa sa din nord-vestul Germaniei. Clinica este cunoscută pentru reticența sa de a pune pacienții cu dificultăți de respirație pe ventilatoarele mecanice în genul care implică tuburi în gât.
La scurt timp după ce a intrat în clinică, spunea Bergmann, s-a străduit să respire chiar și cu o mască de oxigen și s-a simțit atât de bolnav, încât ventilatorul părea inevitabil. Chiar și așa, medicii nu l-au pus niciodată pe un aparat care să respire pentru el. O săptămână mai târziu, a fost suficient de bine pentru a pleca acasă.
Cazul lui Bergmann ilustrează o schimbare în primele linii ale pandemiei COVID-19, deoarece medicii regândesc când și cum să folosească ventilatoarele mecanice pentru a trata bolnavii afectați sever de boală – și, în unele cazuri, dacă ar bine să nu le mai folosească deloc. În timp ce inițial medicii umpleau unități de terapie intensivă cu pacienți intubați, acum mulți explorează alte opțiuni.
Aparatele care ajută oamenii să respire deveniseră arma principală pentru medicii care luptă împotriva COVID-19, boala care a ucis până în prezent peste 183.000 de oameni. În câteva săptămâni de la apariția globală a bolii, guvernele din întreaga lume au făcut o cursă contra cronometru pentru a construi sau a cumpăra ventilatoare, deoarece majoritatea spitalelor au transmis că nu au resurse. Germania a comandat 10.000, inginerii din Marea Britanie dezvoltă versiuni bazate pe autovehicule, aspiratoare (Dyson) sau chiar motoare de ștergere a parbrizului. Administrația președintelui american Donald Trump a cheltuit 2,9 miliarde de dolari pentru aproape 190.000 de ventilatoare. Guvernul Statelor Unite a contractat cu producători auto precum General Motors Co și Ford Motor Co, precum și cu producătorii de dispozitive medicale, iar livrarea completă este așteptată până la sfârșitul anului. Trump a declarat săptămâna aceasta că SUA este acum „regele ventilatoarelor”.

Pe măsură ce medicii înțeleg mai bine ce face COVID-19 asupra organismului, devin sceptici cu privire la folosirea ventilatoarelor
 
Reuters a intervievat 30 de medici și profesioniști din domeniul medical din țări precum China, Italia, Spania, Germania și Statele Unite, care au experiență în tratarea pacienților cu COVID-19. Aproape toți au convenit că ventilatoarele sunt de o importanță vitală și au ajutat la salvarea de vieți. În același timp, mulți au evidențiat riscurile cauzate de utilizarea celor mai invazive tipuri de ventilatoare mecanice -fie prea devreme sau prea frecvent sau de la nespecialiști care le folosesc fără o pregătire adecvată în spitalele deja copleșite.
 
Analiza asupra ventilației mecanice este parțială și în evoluție, dar sugerează că persoanele cu COVID-19 care au fost intubați au avut, cel puțin în stadiile incipiente ale pandemiei, o rată de deces mai mare decât alți pacienți cu ventilatoare care au avut afecțiuni precum pneumonie bacteriană sau plămânii prăbușiți.
Și totuși, aceasta nu este o dovadă că ventilatoarele au grăbit moartea: legătura dintre intubație și ratele de deces are nevoie de studii suplimentare, spun medicii.
 
În China, 86% din 22 de pacienți cu COVID-19 nu au supraviețuit unei ventilații invazive la o unitate de terapie intensivă din Wuhan, orașul în care a început pandemia, potrivit unui studiu publicat în The Lancet în februarie. În mod normal, scrie ziarul, pacienții cu probleme respiratorii severe au șanse de supraviețuire de 50%.

Un studiu recent britanic a descoperit că două treimi din pacienții cu COVID-19 puși pe ventilatoare mecanice au sfârșit prin a muri și un studiu din New York a constatat că 88% din 320 de pacienți COVID-19 ventilați mecanic au murit.

În Germania, în timp ce pacientul Bergmann se străduia să respire, a spus că devenise prea disperat pentru a-i mai păsa.
„Venise momentul în care pur și simplu nu mai conta”, a spus el pentru Reuters. „La un moment dat am fost atât de epuizat încât am întrebat medicul meu dacă mă voi mai face bine. Îi spuneam, dacă nu aș fi avut copii, atunci ar fi fost mai ușor să fiu lăsat în pace. ”În loc să-l pună pe Bergmann pe un ventilator mecanic, clinica i-a dat morfină și l-a ținut pe masca de oxigen.
 De atunci este negativ la infecție, dar nu a fost recuperat pe deplin. Șeful clinicii, Thomas Voshaar, un pneumolog german, s-a pronunțat puternic împotriva intubației precoce a pacienților cu COVID-19. Medicii, inclusiv Voshaar, își fac griji pentru riscul ca ventilatoarele să afecteze plămânii pacienților.

Medicii intervievați de Reuters au fost de acord că ventilatoarele mecanice sunt dispozitive esențiale pentru salvarea vieții, în special în cazurile grave când pacienții se deteriorează brusc. Acest lucru se întâmplă cu unii atunci când sistemele lor imunitare depășesc ceea ce este cunoscut sub numele de „furtună de citokine” a inflamației care poate provoca tensiune arterială periculos de mare, leziuni pulmonare și eventuală insuficiență de organ.
 
În Louisiana, medicii de la cel mai mare sistem spitalicesc de stat, Ochsner Health, au avut un aflux mare de persoane cu semne de sindrom respiratoriu acut. Pacienții cu astfel de sindrom au inflamații în plămâni, ceea ce face să se lupte să respire și să aibă apnee.
„Inițial, i-am intibat destul de repede pe acești pacienți, deoarece au început să aibă mai multe tulburări respiratorii”, a spus Robert Hart, ofițerul medical principal al spitalului. „Cu timpul, ceea ce am învățat este să încercăm să nu mai facem asta.”
În schimb, spitalul lui Hart a încercat alte forme de ventilație folosind măști sau tuburi nazale subțiri, așa cum a făcut Voshaar cu pacientul său german. “Se pare că vedem rezultate mai bune”, a spus Hart.

În Wuhan, unde a apărut noul coronavirus, medicii de la Spitalul Tongji de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Huazhong au spus că inițial au apelat rapid la intubație. Li Shusheng, șeful departamentului de terapie intensivă a spitalului, a declarat că mai mulți pacienți nu s-au îmbunătățit după tratamentul cu ventilatorul.
„Boala”, a explicat el, „le-a schimbat plămânii dincolo de imaginația noastră”. Colegul său Xu Shuyun, medic în medicină respiratorie, a spus că spitalul a optat pentru reducerea intubației.

Luciano Gattinoni, profesor invitat la Departamentul de Anestezie, Medicină de Urgență și Terapie Intensivă, Universitatea din Göttingen din Germania și un cunoscut expert în ventilatoare, a fost unul dintre primii care a ridicat semne de întrebare despre cum ar trebui să fie folosite ventilatoarele în tratarea COVID-19.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă