13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMeleșcanu: Una dintre prioritățile României este dezvoltarea relațiilor cu statele arabe

Meleșcanu: Una dintre prioritățile României este dezvoltarea relațiilor cu statele arabe

”Cheia identificării unor soluţii care să asigure stabilitatea și securitatea regională și internațională stă în promovarea şi încurajarea unui dialog consistent şi aplicat. Una dintre priorităţile politicii externe românești este dezvoltarea relațiilor politice și economice dintre România şi Grupul statelor arabe”, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

În cadrul reuniunii, reprezentanți ai Grupului țărilor arabe au apreciat rolul României de promotor activ al soluționării pașnice a conflictelor și sprijinul constant acordat de țara noastră pentru o politică de dialog și negociere. De asemenea, a fost subliniată importanța aprofundării cooperării economice sectoriale și a creșterii volumului de investiții pentru consolidarea relațiilor țării noastre cu grupul statelor arabe, dar şi în plan bilateral.

Ministrul Meleșcanu a evidenţiat faptul că România susține rezolvarea disensiunilor pe cale politică, prin negocieri directe, și a evidențiat importanța menținerii stabilității și soluționarea crizelor din Orientul Mijlociu. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat necesitatea rezolvării conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate.

”Reluarea dialogului direct între părți şi rezolvarea justă și de durată a conflictului  israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părţi, și care să contribuie la asigurarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu, inclusiv în ceea ce privește problema statutului Ierusalimnului, este singura soluţie viabilă”, a menționat şeful diplomaţiei române.

Înainte să fie numit mistru al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a mai condus Ministerul Apărării Naționale și Serviciul de Informații Externe.

Potrivit comunicatului transmis, miercuri, de MAE, din grupul statelor arabe acreditate la București fac parte: Republica Algeriană Democratică și Populară, Regatul Arabiei Saudite, Republica Arabă Egipt, Emiratele Arabe Unite, Regatul Hașemit al Iordaniei, Republica Irak, Statul Kuweit, Republica Libaneză, Statul Libia, Regatul Maroc, Palestina, Statul Qatar și Republica Tunisiană.

Discuțiile de miercuri de la București și declarațiile ministrului Meleșcanu apar după ce România a afișat o poziție neutră în chestiunea Ierusalimului, fără a anunța că își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum a anunțat SUA, dar și fără a vota rezoluția ONU care a criticat această decizie a Administrației Trump.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă