15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMexic: Un oraş de frontieră primește refugiații returnați din SUA

Mexic: Un oraş de frontieră primește refugiații returnați din SUA

Institutul Naţional pentru Migraţie din Mexic a precizat că este vorba de un grup de 10 migranţi din America Centrală, Cuba şi Venezuela, care a trecut în statul Tamaulipas din nord-estul Mexicului peste podul de frontieră din Nuevo Laredo. Ei vor aştepta în Tamaulipas evaluarea cererilor lor de intrare în SUA.

Planul Statelor Unite, în coordonare cu Mexicul, este să extindă Protocolul de Protecţie a Migranţilor (MPP) început în sectorul Laredo din sud-vestul SUA, au explicat oficiali din departamentul american pentru securitate internă.

Julio Lopez, directorul adăpostului unde au fost primiţi migranţii, a declarat însă că statul mexican Tamaulipas nu are “niciun plan de acţiune pentru a le acorda acestor oameni asistenţa promisă”.

După ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat Mexicul cu introducerea unor tarife comerciale, autorităţile mexicane au acceptat în iunie să crească numărul punctelor de acces în cadrul programului MPP, cunoscut şi sub denumirea “Remain in Mexico”. Programul presupune returnarea din SUA în Mexic a azilanţilor din terţe ţări, pe durata procesării solicitărilor lor de azil în Statele Unite. De la începutul anului, în MPP au fost incluşi 18.503 migranţi.

Preşedintele Trump încearcă astfel să reducă numărul de migranţi care intră ilegal în SUA; aceştia provin în special din Salvador, Guatemala şi Honduras.

Autorităţile de frontieră americane au anunţat marţi că numărul arestărilor la frontiera din sud-vest a scăzut de la 144.278 în mai la 104.344 în iunie; reducerea este cu 11% mai mare decât în intervalul similar de anul trecut. La începutul lui iulie, ministerul de externe de la Ciudad de Mexico a anunţat date similare, pe care le-a pus pe seama propriilor eforturi de oprire a migraţiei către SUA.

Tamaulipas a refuzat săptămâna trecută să participe la MPP. Statul mexican este printre cele mai deficitare în ceea ce priveşte respectarea legilor, iar acolo se află şi locurile pe unde trec ilegal frontiera cei mai mulţi migranţi, profitând de poziţia geografică favorabilă şi de absenţa barierelor.

“Deschiderea acestei frontiere expune migranţii la riscuri mari, din cauza istoricului de răpiri şi masacre comise de bandele de infractori”, a arătat Oscar Hernandez, cercetător în domeniul migraţiei la Colegiul Frontierei de Nord.

Până la începutul acestei săptămâni, Mexicul a primit în cadrul MPP migranţi în trei oraşe din statele Baja California şi Chihuahua. Mulţi dintre ei au aşteptat cu lunile să afle ce s-a întâmplat cu cererile lor de a fi primiţi în SUA. 

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă