19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMichel Barnier a transmis oficialilor UE că „nu poate garanta” acordul comercial...

Michel Barnier a transmis oficialilor UE că „nu poate garanta” acordul comercial Brexit

Michel Barnier a avertizat că „nu poate garanta” că va exista un acord comercial Brexit, deoarece Bruxelles va atinge, miercuri, termenul limită pentru a sigila un acord.
 
Negociatorul șef al UE le-a spus ambasadorilor naționali ai blocului și deputaților europeni că puncte importante au rămas blocate înaintea unei convorbiri a premierului britanic Boris Johnson cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de luni, de la ora 16:00.
 
În cadrul ședințelor cu ușile închise de luni dimineață, Barnier a spus că aproximativ 10 ore de discuții cu omologul său din Marea Britanie, David Frost și echipa sa, duminică nu au reușit să găsească soluții cu privire la principalele probleme nerezolvate ale drepturilor de pescuit în apele Regatului Unit și ale regulilor de concurență loială.
 
El a respins afirmațiile că un acord privind pescuitul era la îndemână, în ciuda negocierilor care au durat până la miezul nopții și a insistat că discuțiile au rămas dificile. El a declarat deputaților europeni că discuțiile s-au ținut în ultimele zile, cu miercuri ca fiind termenul efectiv, potrivit unui participant la întâlnire.

 
Rezultat incert

 „Rezultatul este încă incert, poate continua în ambele sensuri”, a spus un diplomat în urma informărilor lui Barnier. „UE este gata să facă un efort suplimentar pentru a conveni asupra unui acord echitabil, durabil și echilibrat. . . Britanicii trebuie să aleagă între un astfel de rezultat pozitiv sau un rezultat fără acord ”.
 
Un purtător de cuvânt al lui Johnson a declarat că premierul a rămas „dornic” să obțină un acord comercial și nu a acceptat că miercuri ar fi un termen limită pentru discuții.
 
“Suntem pregătiți să negociem atâta timp cât avem timp la dispoziție dacă considerăm că un acord este încă posibil”, a spus purtătorul de cuvânt. El a exclus orice perspectivă a negocierilor care se vor prelungi în 2021.
 
Lira sterlină a pierdut mai mult de 1% atât față de euro, cât și de dolar, luni, pe fondul știrilor că discuțiile au rămas pe muchie de cuțit.
 

Timp foarte scurt
 

Negocierile s-au reluat luni, cu un timp foarte scurt pentru a obține un acord la timp pentru sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit a Marii Britanii, pe 31 decembrie. Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru un summit planificat joi.
 

Tratatul de divorț cu UE
 

În paralel cu negocierile, ministrul cabinetului britanic Michael Gove a sosit la Bruxelles pentru a discuta despre punerea în aplicare a tratatului de divorț de anul trecut cu UE, inclusiv aranjamentele sale pentru evitarea unei frontiere dure pe insula Irlanda.
 
Creșterea presiunii asupra discuțiilor din această săptămână este decizia lui Johnson de a continua cu două acte legislative controversate care încalcă termenii acordului de retragere al UE.
 
Numărul 10 a confirmat că, luni după-amiază, guvernul britanic va emite o declarație în care își va prezenta abordarea față de „clauze contrare” care ar permite miniștrilor să anuleze tratatul de retragere al UE.
 

Comerțul intra-britanic
 

Guvernul britanic susține că noile legi sunt necesare pentru a proteja comerțul intra-britanic în cazul în care negocierile viitoare privind relațiile vor eșua cu Bruxelles. Șefii UE, precum președintele Consiliului European, Charles Michel, au avertizat că ratificarea oricărui acord de relații viitoare va fi imposibilă, cu excepția cazului în care Regatul Unit elimină clauzele controversate.
 
Barnier le-a sugerat deputaților europeni că este de părere că dispozițiile contravenționale vor fi abandonate dacă ar exista un acord comercial.
 

Pescuitul în apele britanice
 

În ceea ce privește problema pescuitului, Marea Britanie se opune cererilor UE de la țări precum Franța și Belgia să își păstreze drepturile istorice de pescuit în zona de la șase până la 12 mile marine de pe coasta britanică. De asemenea, cele două părți încă negociază durata unei perioade de tranziție de mai mulți ani, timp în care accesul bărcilor de pescuit ale UE la apele Regatului Unit ar fi protejat.
 
Diplomații UE au spus că a apărut o nouă complicație din cauza cererilor britanice legate de proprietatea navelor de pescuit înregistrate în Marea Britanie.
 
Barnier le-a spus deputaților europeni că Marea Britanie încă rezistă cerințelor Bruxelles-ului prin care companiile europene să poată contesta guvernul britanic în fața instanțelor britanice dacă Londra își încalcă angajamentele privind „condițiile de concurență echitabile” pentru companiile din UE și Marea Britanie.
 
  

UE vrea garanții clare
 

UE continuă să solicite garanții clare din partea Marii Britanii că restricțiile tratatului privind utilizarea ajutorului de stat pot fi puse în aplicare, inclusiv prin asigurarea rambursării subvențiilor ilegale. Barnier a spus că aceasta este o problemă pentru sectoare precum energia și aviația.
 
Bruxelles își dorește, de asemenea, dreptul de a întreprinde acțiuni unilaterale pentru a restricționa accesul Marii Britanii la piața UE ca răspuns la încălcarea condițiilor de concurență echitabile.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă