10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalMigranț și proteste: Urmarea loviturii de stat susținută de SUA din Honduras

Migranț și proteste: Urmarea loviturii de stat susținută de SUA din Honduras

Pe 28 iunie 2009, militarii din Honduras au atacat casă președintelui Manuel Zelaya. El a fost înlocuit de Porfirio Lobo Sosa, liderul Partidului Național, care a deținut funcția până în 2014, când i-a înmânat-o lui Hernandez.

Administrația lui Barack Obama – în mod special, secretarul de stat Hillary Clinton – a fost implicată în planificarea și executarea loviturii de stat. Clinton a recunoscut acest fapt în memoria să “Hard Choices”, publicată pentru prima dată în 2014. După examinarea publică, totuși, o parte a cărții care descrie implicarea ei în Honduras a fost eliminată din ediția de hârtie.

În decursul ultimului deceniu, Honduras a devenit un coșmar pentru drepturile omului, potrivit unor organizații precum Amnesty Internațional, care susține că forțele de securitate de stat sunt implicate în  tortură și asasinări extrajudiciare.

În ultimele câteva luni, furia publică față de domnia lui Hernandez a dus la tulburări răspândite ale păcii. Revoltele au început în aprilie, în semn de protest față de planurile sale de a privatiza sistemele de educație, sănătate și pensii din Honduras. În mai, demonstranții au dat foc ambasadei americane din Tegucigalpa și au atacat mai târziu containerele aparțînând Companiei Dole Fruit.

Companiile de fructe reprezintă un simbol al implicării politice și militare americane în America Centrală, care a dat naștere termenului “republică de banane”.

Marți, forțele de securitate de stat au deschis focul asupra unui grup de protestatari, rănind patru persoane. Activiștii nu mai solicită doar inversarea privatizării, ci și demisia lui Hernandez.

În timp ce politicile economice ale lui Hernandez au creat un mediu favorabil corporațiilor multinaționale americane, ele au adus ruină micilor fermieri din Honduras, care fug spre SUA în căutarea unui loc de muncă.

Totuși, Washington are un interes considerabil să-l țînă pe Hernandez la putere, deoarece el a promis că va ține deschisă baza militară americană la Soto Cano.

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă