12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalMike Pompeo cere adevărul de la Beijing!

Mike Pompeo cere adevărul de la Beijing!

SUA investighează dacă COVID-19 a scăpat din laboratorul Wuhan în timpul experimentelor, iar China l-a acoperit, blamând piețele alimentare „umede”
 
Daily Mail vine cu noi dezvăluiri despre bătălia dintre Marile puteri pentru aflarea adevărului și a tragerii la răspundere pe cei vinovați:
 
·      Un raport șocant spune că oficialii cred că Laboratorul de Virologie Wuhan a fost sursa de virus
·      Legătura virusului cu liliecii ar fi fost ascunsă într-o încercare nefericită de a eclipsa oamenii de știință din SUA
·      Rapoartele spun că virusul a scăpat după ce un lucrător de laborator a devenit „Pacientul zero” într-un accident de laborator
·      China a acuzat repede „piața umedă” din Wuhan, care nu a vândut lilieci
·      China respinge acuzațiile pe care le-ar fi putut provoca pandemia în laborator
·      OMS a propagat afirmația guvernului chinez cu privire la rolul probabil al pieței Wuhan
·      Trump a confirmat că SUA investighează posibilul rol al laboratorului
·      Secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat Beijing-ul să „fie onești”
·      Telegramele diplomatice americane din 2018 au avertizat despre cercetarea riscantă a liliecilor în laboratorul Wuhan
·      Generalul armatei recunoaște că „nu putem fi siguri” cu privire la locul de apariție a virusului
·      Dacă este adevărat, dezastrul ar putea fi considerată drept cea mai mare mușamalizare guvernamentală din toate timpurile
 
Secretarul de stat, Mike Pompeo, a cerut Chinei „să fie onestă” în urma raportărilor că coronavirusul este originar într-un laborator chinezesc, nu ca armă biochimică, ci ca parte a experimentelor de a face dovada că oamenii de știință chinezi au fost superiori americanilor în identificarea amenințărilor cu virusuri emergente.
Aceasta vine după ce președintele Donald Trump a declarat, miercuri, că SUA încearcă să stabilească dacă coronavirusul a trecut în primul rând la om în mod accidental în timpul experimentelor cu lilieci de la Institutul de Virologie din Wuhan.
După ce focarul a devenit public în cele din urmă, liderii chinezi au dat repede vina pe „piața umedă” din Wuhan, unde animale sălbatice – deși nu și lilieci – sunt vândute pentru consum, făcând ca o sursă să transmită Fox News că este „cea mai costisitoare mușamalizare guvernamentală din toate timpurile.’
„Pacientul zero” a lucrat la laboratorul Wuhan și a răspândit virusul în populația locală după ce a părăsit locul de muncă, au spus surse care au fost informați.
China a respins afirmația că virusul ar fi putut avea originea într-un laborator din apropierea orașului Wuhan, unde erau depozitate probe contagioase.
“Ce știm este că știm că acest virus își are originea în Wuhan, China”, a declarat Pompeo pentru Fox News miercuri seara.
„Știm că există Institutul de Virologie din Wuhan la doar o mână de kilometri distanță de locul unde era piața umedă. Mai sunt multe de aflat. Guvernul Statelor Unite lucrează cu sârguință pentru a-și da seama. ‘Întrebat despre noile acuzații de la o conferință de presă de la Casa Albă, miercuri, Trump a răspuns criptic: „Din ce în ce mai mult, auzim povestea.
Analizăm foarte bine această situație oribilă care s-a întâmplat ”, a spus Trump.
Întrebat dacă a atins subiectul în conversațiile sale cu președintele chinez Xi Jinping, Trump a spus: „Nu vreau să discut despre ce am vorbit cu el despre laborator, pur și simplu nu vreau să discut, este inadecvat acum.
Pompeo a declarat în interviu că „una dintre cele mai bune metode prin care China ar putea putea să coopereze ar fi să lase lumea înăuntru și să-i anunțe pe oamenii de știință din lume exact cum a ajuns să se întâmple acest lucru; exact cum a început să se răspândească acest virus. ‘
‘”Au fost multe cazuri și multe mișcări; multă călătorie în întreaga lume înainte ca Partidul Comunist Chinez să spună drept ce se întâmplă cu adevărat acolo ”, a continuat secretarul de stat. „Acestea sunt tipurile de lucruri pe care guvernele deschise și democrațiile nu le fac. De aceea există un astfel de risc asociat cu absența transparenței.”
Laboratorul Wuhan este singurul institut chinez de securitate la nivel patru (BSL-4) din China și a fost observat de multă vreme cu suspiciune, în timp ce oamenii de știință încearcă să determine modul în care virusul mortal a trecut la om.
Cu toate acestea, suspiciunea laboratorului a fost respinsă rapid ca „teorie a conspirației” de către unii care au insistat, precum conducerea chineză, că o piață de animale sălbatice trebuie să fi fost sursa. Deși primul caz confirmat în Wuhan a fost o persoană care nu a avut nicio legătură cu piața de fructe de mare cu ridicata din Huanan, oficialii chinezi au dat rapid vina pe piață, un punct de discuție care a fost repetat cu neîncetate și de Organizația Mondială a Sănătății.
„O mare parte din cazurile inițiale de la sfârșitul lunii decembrie 2019 și începutul lunii ianuarie 2020 au avut o legătură directă cu piața de fructe de mare cu ridicata Huanan din orașul Wuhan, unde s-au vândut fructe de mare, specii de animale sălbatice și de fermă”, spune site-ul OMS despre posibila origine a pandemiei, în timp ce recunoașterea sursei exacte a focarului nu a fost determinată.
‘Mulți dintre pacienții inițiali au fost fie proprietari de standuri, angajați ai pieței sau vizitatori obișnuiți în această piață. Probele de mediu prelevate din această piață în decembrie 2019 au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, sugerând în continuare că piața din orașul Wuhan a fost sursa acestui focar sau a jucat un rol în amplificarea inițială a focarului, spune OMS. Deși oamenii de știință spun că dovezile genetice indică faptul că virusul nu a fost conceput artificial, probabil a avut originea în lilieci și probabil a trecut la un om într-un singur eveniment, nu există nimic în datele genetice care să indice exact unde și cum a trecut virusul pentru om.
La începutul anului 2018, ambasada SUA de la Beijing a trimis două avertismente oficiale la Washington cu privire la siguranță inadecvată în laboratorul Wuhan, inclusiv faptul că desfășura studii riscante asupra agenților patogeni din familia coronavirusului, a raportat Washington Post.
Telegramele au avertizat cu privire la punctele slabe de securitate și management în laborator și au propus mai multă asistență internațională.
Laboratorul Wuhan a fost înființat inițial cu asistența guvernelor franceze și americane, dar în ultimii ani chinezii au refuzat asistența internațională acolo și au încercat să-și dovedească capacitatea de a lucra independent.
După ce a început focarul de coronavirus, oficialii de laborator au distrus mostre de virus, au șters rapoarte timpurii și au suprimat documentele academice, au spus surse Fox News.
China respinge afirmațiile potrivit cărora pandemia coronavirusului ar fi putut avea originea într-un laborator din apropierea orașului Wuhan, unde erau depozitate probe contagioase.
Funcționarii laboratorului din Wuhan au respins anterior orice acuzație potrivit căreia virusul a ieșit din instalație, numindu-le teorii ale conspirației fără bază.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, l-a citat pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății și alți experți medicali neidentificați, spunând că nu există nicio dovadă de începerea transmiterii din laboratorul lor și nu există „nicio bază științifică” pentru astfel de afirmații.
“Întotdeauna credem că aceasta este o problemă științifică și necesită evaluarea profesională a oamenilor de știință și a experților medicali”, a declarat Zhao jurnaliștilor în cadrul unui briefing zilnic joi.
“Numai cu un răspuns rezonabil comunitatea internațională poate câștiga această luptă”, a spus Zhao.
“China va continua să lucreze împreună cu alte țări pentru a se ajuta și a se sprijini reciproc.
“China a negat, de asemenea, cu tărie, susținerea că a întârziat raportarea asupra focarului de virus la Wuhan la sfârșitul anului trecut și a numărului de cazuri nedeclarate, agravând impactul asupra SUA și a altor țări.
Miercuri, s-a dovedit că cei mai înalți oficiali chinezi au așteptat șase zile să avertizeze publicul după ce au luat la cunoștință că un focar viral a provocat o epidemie cu cazuri mortale de pneumonie în Wuhan. În tot acel timp, locuitorii din Wuhan au găzduit un banchet în masă pentru zeci de mii de oameni, iar milioane au început să călătorească pentru sărbătorile de Anul Nou Lunar.
Președintele Xi Jinping a avertizat publicul în a șaptea zi după ce cei mai înalți lideri ai Partidului Comunist au aflat despre focar, în 20 ianuarie.
Între timp, guvernul chinez a arestat sau a redus la tăcere medicii și cetățenii din Wuhan care au încercat să vorbească despre noul focar tulburător.
Chiar primarul din Wuhan a sugerat într-un interviu acordat televiziunii de stat chineze că conducerea Partidului Comunist i-a interzis să avertizeze publicul până pe 20 ianuarie.
În momentul în care Xi a emis avertismentul public, peste 3.000 de persoane au fost deja infectate în aproape o săptămână de liniște publică, conform documentelor interne și estimărilor experților bazate pe date despre infecția retrospectivă.
Întârzierea de la 14 ianuarie la 20 ianuarie de a face față noului coronavirus a venit într-un moment critic – începutul focarului.
Întârzierea Chinei a creat scenariul pentru o pandemie care a infectat peste 2 milioane de oameni și a luat peste 133.000 de vieți în întreaga lume.
„Este extraordinar”, a spus Zuo-Feng Zhang, un epidemiolog la Universitatea din California, Los Angeles.
„Dacă ar fi luat măsuri cu șase zile mai devreme, ar fi fost mult mai puțini pacienți, iar facilitățile medicale ar fi fost suficiente. Am fi putut evita prăbușirea sistemului medical din Wuhan. “
Pedeapsirea a opt medici pentru „zvonul”, difuzat la televiziunea națională pe 2 ianuarie, a trimis un mesaj fioros în rândul spitalele orașului.
„Medicii din Wuhan s-au temut”, a spus Dali Yang, profesor de politică chineză la Universitatea din Chicago.
„A fost cu adevărat intimidarea unei întregi profesii.”
Fără aceste rapoarte interne, a fost primul caz în afara Chinei, în Thailanda, pe 13 ianuarie, pentru a face ca liderii de la Beijing să ia în calcul recunoașterea posibilei pandemii ce se întâmpla chiar sub nasul lor.
Abia atunci au lansat un plan la nivel național pentru a găsi cazuri – distribuirea kiturilor de testare, ușurarea criteriilor de confirmare a cazurilor și ordonarea oficialilor din domeniul sănătății de a analiza pacienții.
De asemenea, aceștia au instruit funcționarii din provincia Hubei, unde se află Wuhan, să înceapă verificările de temperatură la stațiile mijloacelor de transport și să reducă adunările publice mari. Și au făcut totul fără să spună publicului.
Guvernul chinez a negat în mod repetat suprimarea informațiilor în primele zile, afirmând că a raportat imediat focarul la Organizația Mondială a Sănătății.
„Cei care acuză China că nu au transparență și deschidere sunt nedrepți”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă