21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMike Pompeo cere implicarea palestinienilor în procesul de pace

Mike Pompeo cere implicarea palestinienilor în procesul de pace

Pompeo, fost şef al CIA, a fost primit călduros la Ryad, Tel Aviv şi apoi la Amman, unde discuţiile sale s-au axat în principal pe rolul ”destabilizator” al Iranului în regiune, lăsând puţin loc subiectului referitor la conflictul israeliano-palestinian, în pofida tensiunilor crescânde.

Patruzeci şi cinci de palestinieni au fost ucişi cu focuri de armă trase de soldaţi israelieni de la izbucnirea, pe 30 martie, a unei mişcări de contestare, denumită ”Marşul reîntoarcerii”, în apropiere de frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. Peste 1.500 de palestinieni au fost, de asemenea, răniţi, îndeosebi de gloanţe, bilanţuri ce au suscitat critici privind folosirea excesivă a forţei de către soldaţii israelieni.

Dar, Pompeo, care s-a întâlnit duminică cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a refuzat luni să-şi critice gazda, afirmând: ”Credem că israelienii au dreptul de a se apăra şi noi suntem în întregime de acord cu aceasta”.

Mike Pompeo s-a exprimat la Amman, ultima etapă a turneului său, în cursul căreia s-a întâlnit cu omologul său iordanian, Ayamane Safadi, care a reamintit că soluţia ”a două state” este singura cale spre pace.

Preşedintele american, Donald Trump, i-a indignat pe palestinieni anunţând în decembrie 2017 recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitala Israelului şi transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Palestinienii, care refuză orice contact diplomatic cu responsabilii americani de la anunţul SUA privind Ierusalimul, revendică Ierusalimul de Est, anexat de către Israel, drept capitala statului la care ei aspiră.

SUA ar urma să prezinte în curând un plan de pace. Din Amman, Mike Pompeo le-a cerut palestinienilor să revină la masa negocierilor.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă