Mike Pompeo: ”Europenii nu au fost atât de utili pe cât am sperat că vor fi!”

Mike Pompeo: ”Europenii nu au fost atât de utili pe cât am sperat că vor fi!”

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost "atât de utili" pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului iranian Qassem Soleimani ucis într-un raid în Irak.

Rl online 0 comentarii

Într-un interviu acordat vineri postului de televiziune Fox News, Pompeo a explicat că a fost în contact telefonic cu lideri din întreaga lume pentru a discuta cu ei despre acest atac care a provocat furia iranienilor. "Am vorbit cu partenerii noştri din regiune pentru a le explica ce facem, şi de ce, şi pentru a le cere asistenţa. Toţi au reacţionat fantastic", a spus el.

"Însă discuţiile cu partenerii noştri din alte locuri nu au fost atât de bune. Sincer, europenii nu au fost atât de utili pe cât am sperat că vor fi", a adăugat şeful diplomaţiei americane. Potrivit lui Pompeo, "britanicii, francezii, germanii, toţi trebuie să înţeleagă că ceea ce noi am făcut, ceea ce americanii au făcut, a permis de asemenea salvarea de vieţi în Europa".

"Facem apel la toată lumea să susţină acţiunea SUA de a determina Republica Islamică Iran să se comporte pur şi simplu ca o naţiune normală", a continuat Pompeo.

Washingtonul a susţinut că generalul Soleimani pregătea "acţiuni violente" care vizau în special americani.

Asasinarea într-un atac american cu dronă care a avut loc în noaptea de joi spre vineri la Bagdad a arhitectului strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, generalul Qassem Soleimani, şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului şi numărul doi al Hashd al-Shaabi (coaliţie de paramilitari irakieni pro-iranieni), a aruncat lumea în incertitudine şi a declanşat teama de o conflagraţie regională.

Cu excepţia notabilă a Israelului, care a aprobat raidul SUA, majoritatea liderilor mondiali, în special cei europeni, au fost reţinuţi în a-şi exprima un astfel de sprijin.

Comentarii

loading...