15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMiniştrii francezi de externe pledează destinderea relaţiilor cu Moscova

Miniştrii francezi de externe pledează destinderea relaţiilor cu Moscova

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi cel al apărării, Florence Parly, se află luni la Moscova pentru discuţii cu omologii lor ruşi. Miniştrii francezi şi ruşi se întâlnesc în format ‘2+2’ în cadrul unui dialog interguvernamental, pentru prima dată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, care a instaurat o atmosferă ce aminteşte de Războiul Rece.

Există o “fereastră de oportunitate” pentru găsirea unei soluţii la conflictul din estul Ucrainei, a declarat luni de la Moscova ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian. “Există o fereastră de oportunitate, o fereastră de calmare. Toate acestea creează o stare de spirit, care trebuie acum întărită, fertilizată, şi acesta este motivul pentru care noi credem că o iniţiativă precum ‘Summitul Normandia’ ar fi oportună în următoarele săptămâni”, a continuat Le Drian în timpul unei conferinţe de presă, amintind în mod concret de schimbul de prizonieri ruşi şi ucraineni care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, dar estimând că este prea devreme pentru a evoca o ridicare a sancţiunilor economice împotriva Rusiei.

La rândul său, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept “un semn bun” schimbul de prizonieri efectuat la sfârşitul săptămânii trecute, exprimându-şi speranţa că “relaţiile ruso-ucrainene se vor normaliza”.

Marile mize strategice, precipitate de punerea în discuţie a tratatelor privind controlul asupra armelor, s-au aflat în programul acestei discuţii, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care estimează că cei patru miniştri au avut un schimb de opinii “detaliat”. “Există riscuri importante şi puterile nucleare trebuie fără îndoială să înţeleagă responsabilitatea lor, care constă în a nu permite o degradare ulterioară a situaţiei în domeniul stabilităţii strategice”, a spus Lavrov.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia, vizată din 2014 de sancţiuni europene severe, se află în prezent la cel mai scăzut nivel.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă