15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMiniștrii NATO, reuniți la Bruxelles pentru Coreea de Nord și Rusia

Miniștrii NATO, reuniți la Bruxelles pentru Coreea de Nord și Rusia

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, dorește o decizie comună cu omologii săi din UE și NATO în privința Coreii de Nord și, totodată, aplanarea divergențelor majore între Administrația Trump și cancelariile europene.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Alianța şi comunitatea internaţională trebuie să pună presiune maximă pe regimul de la Phenian, întrucât criza din Peninsula Coreea riscă să degenereze într-un război ce ar avea consecinţe catastrofale.

„Tirul de săptămâna trecută cu racheta balistică intercontinentală a arătat că toate națiunile aliate pot fi în raza de acțiune a Phenianului“, a precizat Stoltenberg.

 O ultimă încercare de găsire a unei soluții pașnice pentru Phenian

 „Partenerii noștri din regiune sunt în pericol, deci întrea-ga lume trebuie să exercite o presiune maximă asupra Coreii de Nord, pentru a se ajunge la o soluție negociată pașnic“, a spus Stoltenberg, amintind că cele 29 de țări NATO au fost clare și constante în condamnarea testelor efectuate de Phenian și au înăsprit sancțiunile economice împotriva regimului nord-coreean, solicitând în același timp o soluționare pașnică a acestei crize.

În ceea ce priveşte Rusia, statele NATO ar urma să discute despre o dublă strategie – de descurajare şi diplomatică –, în condiţiile în care conflictul îngheţat din estul Ucrainei a rămas neschimbat. Discuţiile vor aborda şi subiectul cooperării între NATO şi Uniunea Europeană, dar şi posibila lărgire a alianţei prin aderarea Macedoniei, Georgiei şi Bosniei-Herţegovina.

Dar, dincolo de această unitate față de Coreea de Nord, numeroase teme divizează partenerii aflați de o parte și de alta a Atlanticului.

Unul dintre cele mai importante puncte de divergență este acordul nuclear cu Iranul, pe care președintele Donald Trump a refuzat să-l certifice în octombrie, iar europenii s-au unit pentru a-l apăra. „A păstra acordul nuclear cu Iranul și a-l aplica în toate aspectele sale reprezintă o prioritate esențială în domeniul securității pentru Europa“, a ținut să sublinieze șefa diplomației europene, Federica Mogherini, înainte de reuniunea miniștrilor NATO. Însă, în linii mari, SUA și aliații săi sunt de aceeași parte a baricadei.

 Secretarul general -adjunct al ONU, în vizită oficială în Coreea de Nord

 „Am văzut din nou că miniștrii NATO sunt capabili să se concentreze asupra sarcinilor de bază și să facă munca ce trebuie făcută, în ciuda speculațiilor și a zvonurilor“, a declarat Stoltenberg la Bruxelles. „Și sunt absolut sigur că acest lucru se va întâmpla și acum. Avem nevoie de instituții puternice precum NATO, mai ales când vedem atât de multe amenințări, incertitudine, imprevizibilitate în lume“, a adăugat el.

Stoltenberg a salutat rolul–cheie al lui Rex Tillerson în trimiterea unui mesaj de descurajare, unitate și determinare a întregii Alianțe în fața Coreii de Nord, dar și un mesaj în sensul găsirii unei soluții pașnice.

Jeffrey Feltman, secretar general adjunct al ONU pentru Afaceri Politice, se află în vizită oficială în Coreea de Nord, fiind primul oficial de rang înalt al ONU care efectuează o astfel de vizită în ultimii şase ani. Vizita lui Feltman a început marţi şi se va încheia vineri. Aceasta are loc la doar o săptămână după ce regimul de la Phenian a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală, despre care nord-coreenii susţin că are capacitatea să lovească întreg teritoriul SUA.

Cea mai recentă vizită a unui înalt responsabil al ONU în Coreea de Nord a fost efectuată în octombrie 2011 de Valerie Amos, fost secretar general adjunct pentru Afaceri Umanitare.

Feltman, cetăţean american şi fost angajat al Departamentului de Stat al SUA, va transmite un mesaj ferm regimului de la Phenian în privința determinării comunității internaționale de a stopa programele balistice și nucleare ale Coreii de Nord. 

Cele mai citite

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă