Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Ministrul de externe chinez efectuează o vizită la Phenian

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a sosit miercuri la Phenian, aceasta fiind prima oară în 11 ani când un şef al diplomaţiei Chinei se deplasează în Coreea de Nord, în contextul în care Beijingul şi Phenianul îşi consolidează relaţiile după summitul istoric intercoreean.

Rl online 0 comentarii

Această vizită de două zile intervine pe fondul unei agitaţii diplomatice în peninsulă, cu câteva săptămâni înainte de o întâlnire istorică între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american, Donald Trump, potrivit AFP.

Wang, care urmează să se întâlnească cu omologul său nord-coreean, Ri Yong Ho, a fost întâmpinat la aeroportul din Phenian de către ministrul adjunct de externe al Coreei de Nord Ri Kil Song şi de alţi oficiali.

Wang Yi şi Ri Yong Ho s-au întâlnit la începutul lunii aprilie la Beijing, la câteva zile după vizita liderului nord-coreean Kim Jong Un în China.

Atunci, Kim, care a efectuat prima sa vizită în străinătate de la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2011, s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Xi Jinping.

Wang Yi este primul ministru de externe al Chinei care efectuează o vizită în Coreea de Nord după 2007, aspect ce simbolizează relaţiile bilaterale uneori fluctuante între cei doi foşti aliaţi în Războiul Coreei (1950-1953).

Fostul premier chinez Wen Jiabao a efectuat o vizită la Phenian în 2009.

China este de departe principalul susţinător diplomatic şi economic al Coreei de Nord, dar, exasperată de testele nucleare nord-coreene, ea aplică cu fermitate sancţiunile economice ale ONU, destinate să stopeze programele balistic şi atomic ale Phenianului.

În paralel, Beijingul solicită neîncetat rezolvarea crizei 'prin dialog şi negociere', opunându-se oricărei intervenţii armate.

China a salutat călduros întâlnirea spectaculoasă de vineri între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi le-a lăudat 'curajul', catalogând drept 'istorică' strângerea lor de mâini pe linia de demarcaţie care împarte peninsula.

Kim a fost cu această ocazie primul conducător nord-coreean care a pus piciorul pe pământ sud-coreean de la Războiul Coreei, conflict în care China a fost de partea Coreei de Nord.

Comentarii

loading...