9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul de externe chinez efectuează o vizită la Phenian

Ministrul de externe chinez efectuează o vizită la Phenian

Această vizită de două zile intervine pe fondul unei agitaţii diplomatice în peninsulă, cu câteva săptămâni înainte de o întâlnire istorică între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american, Donald Trump, potrivit AFP.

Wang, care urmează să se întâlnească cu omologul său nord-coreean, Ri Yong Ho, a fost întâmpinat la aeroportul din Phenian de către ministrul adjunct de externe al Coreei de Nord Ri Kil Song şi de alţi oficiali.

Wang Yi şi Ri Yong Ho s-au întâlnit la începutul lunii aprilie la Beijing, la câteva zile după vizita liderului nord-coreean Kim Jong Un în China.

Atunci, Kim, care a efectuat prima sa vizită în străinătate de la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2011, s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Xi Jinping.

Wang Yi este primul ministru de externe al Chinei care efectuează o vizită în Coreea de Nord după 2007, aspect ce simbolizează relaţiile bilaterale uneori fluctuante între cei doi foşti aliaţi în Războiul Coreei (1950-1953).

Fostul premier chinez Wen Jiabao a efectuat o vizită la Phenian în 2009.

China este de departe principalul susţinător diplomatic şi economic al Coreei de Nord, dar, exasperată de testele nucleare nord-coreene, ea aplică cu fermitate sancţiunile economice ale ONU, destinate să stopeze programele balistic şi atomic ale Phenianului.

În paralel, Beijingul solicită neîncetat rezolvarea crizei ‘prin dialog şi negociere’, opunându-se oricărei intervenţii armate.

China a salutat călduros întâlnirea spectaculoasă de vineri între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi le-a lăudat ‘curajul’, catalogând drept ‘istorică’ strângerea lor de mâini pe linia de demarcaţie care împarte peninsula.

Kim a fost cu această ocazie primul conducător nord-coreean care a pus piciorul pe pământ sud-coreean de la Războiul Coreei, conflict în care China a fost de partea Coreei de Nord.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă