13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul de externe francez: Un Brexit fără acord rămâne ipoteza ''cea mai...

Ministrul de externe francez: Un Brexit fără acord rămâne ipoteza ”cea mai plauzibilă’

“Cunoaşteţi poziţia Franţei, care consideră că acordul de retragere (din UE) este cea mai bună soluţie, însă astăzi ipoteza (…) unei ieşiri fără acord este cea mai plauzibilă”, a declarat Le Drian în Adunarea Naţională.

Premierul britanic Boris Johnson a promis marţi că va veni “foarte curând” la Bruxelles cu noi propuneri privind Brexitul, fără a explica în ce mod intenţionează el să soluţioneze problema frontierei irlandeze.

Bruxellesul şi Londra nu reuşesc să se pună de acord asupra unor alternative la “plasa de siguranţă”, mecanism menit să evite revenirea la o frontieră în Irlanda, între provincia britanică, la nord, şi Republica Irlanda membră a UE, la sud, după Brexit.

“Propunerile care au fost făcute până în prezent nu permit intrarea în cadrul aşa-zisului Acord din Vinerea Mare în problema irlandeză şi a integrităţii pieţei interne”, a continuat şeful diplomaţiei franceze.

În 1998, semnarea Acordului din Vinerea Mare a pus capăt celor trei decenii de confruntări violente în Irlanda de Nord dintre republicanii naţionalişti (catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialiştii unionişti (protestanţi), apărători ai menţinerii în cadrul Marii Britanii.

Irlanda este îngrijorată de posibilitatea reizbucnirii violenţelor în cazul reapariţiei unei frontiere terestre şi a controalelor între cele două Irlande.

“Uniunea Europeană rămâne disponibilă pentru alte propuneri, pentru propuneri care ar putea fi compatibile cu acordul de retragere, însă deocamdată nicio propunere în acest sens nu a fost depusă”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Presat să-şi detalieze intenţiile cu 30 de zile înainte de data prevăzută pentru ieşirea din UE, şeful guvernului britanic a dezminţit că doreşte instalarea de posturi vamale la frontiera irlandeză, după cum afirmă postul de televiziune irlandez RTE.

Potrivit RTE, Londra preconizează organizarea de controale vamale pe o distanţă de mai mulţi kilometri de la frontieră, în centre speciale. Bunurile transportate vor fi supravegheate în timp real prin telefon mobil sau cu ajutorul unor dispozitive de localizare îmbarcate în camioane.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă