11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMinistrul de finanțe al Olandei: UE riscă implozia

Ministrul de finanțe al Olandei: UE riscă implozia

Acesta susţine că mai multe ţări caută să se îndepărteze de acest pericol, şi a îndemnat UE să-şi revizuiască priorităţile, informează AFP.

“UE are o problemă: ameninţarea de implozie care o paşte. Trista realitate este că avem o Uniune în care o parte a populaţiei, în special din nord-vestul Europei, vrea să se retragă”, a declarat Hoekstra într-un discurs susţinut la Universitatea Humboldt de la Berlin. “Dacă Uniunea noastră este incapabilă să inspire ţările cele mai bune şi mai inteligente să i se alăture sau să adopte euro, şi dacă Uniunea noastră riscă să piardă definitiv o forţă precum Regatul Unit, atunci Uniunea noastră are o problemă fundamentală”, a declarat ministrul olandez de finanţe.

Potrivit lui Wopke Hoekstra, Brexitul “nu este o victorie pentru Londra, nici pentru Berlin sau Paris, şi cu atât mai puţin pentru Haga, ci (este o victorie) pentru Moscova şi Beijing”.

Printre ţările “democrate şi prospere” vizate, ministrul olandez a citat în mod concret Norvegia şi Elveţia, “neinteresate” de aderarea la UE, sau Danemarca şi Suedia care “resping euro”.

Pentru a face ca Europa să devină mai atractivă, el a îndemnat la “schimbarea de curs” spre o construire a unei Europe “noi şi ameliorate”.

Printre pistele propuse, Hoekstra a susţinut proiectul unei apărări europene, care să permită “reducerea cheltuielilor” pentru fiecare ţară prin intermediul mutualizării, precum şi necesitatea prezentării unui “front unit” pe scena geopolitică. “Europa trebuie (…) să-şi abandoneze naivitatea actuală. Fie că este vorba de impunerea de sancţiuni, de apărarea pieţelor noastre sau de gestionarea conflictelor care au loc astăzi în lume, Europa trebuie să poată să-şi facă auzită vocea”, a spus el.

Asupra acestui punct de vedere, ministrul conservator olandez s-a declarat “de acord cu multe dintre ideile franceze privind UE” şi a cerut Germaniei să urmeze aceeaşi cale “în interesul Europei”. “Prin urmare, aş aprecia să văd o Germanie mai puţin rezervată. În calitate de vecin, aliat şi prieten apropiat, Olanda va fi de partea voastră”, a conchis Hoekstra.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă