15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMonsanto a realizat un ierbicid popular care ar provoca un cancer limfatic

Monsanto a realizat un ierbicid popular care ar provoca un cancer limfatic

Cei şase membri ai juriului au pronunțat verdictul unanim la Curtea Districtuală a Statelor Unite din San Francisco, după ce un cercetător, care a declarat că Roundup i-a provocat cancer, a primit o despăgubire de circa 80 de milioane de dolari, într-un caz separat, tot din California.

Verdictul a încheiat prima dintre cele două faze ale cazului federal, cu privire la posibilele riscuri pentru sănătate pe care le-ar provoca ierbicidul Roundup și dacă Monsanto l-a înșelat pe bărbat, care se numeşte Edwin Hardeman, neavertizându-l asupra riscurilor la adresa sănătăţii sale.

Hardeman a folosit ierbicidul pentru a elimina buruienile și şi-a otrăvit cu acesta stejarul de pe proprietatea sa timp de 26 de ani. Bărbatul a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin în anul 2015.

Decizia vine la mai puţin de un an după ce o instanţă a decis despăgubirea cu 289 de milioane de dolari a fermierului Dewayne Johnson, din zona Golfului San Francisco, pentru acuzaţii similare. Suma pentru despăgubire a fost ulterior redusă la 78 de milioane de dolari.

 

Limfonul non-Hodgkin, un cancer limfatic

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este un cancer al sistemului limfatic. Există două tipuri principale de limfom: limfomul non-Hodgkin (LNH) şi limfomul Hodgkin sau boala Hodgkin. Cele două boli sunt diferite.

Organismul uman este alcătuit din celule. Majoritatea lor au o viaţă scurtă. Când mor, sunt înlocuite de altele noi. Uneori, ciclul nu mai funcţionează şi celulele cresc şi se înmulțesc necontrolat şi nu mai mor atunci când trebuie. Acest lucru se întâmplă în cancer.

Sângele conţine două tipuri principale de celule: celulele roşii, care transportă oxigenul şi nutrienţii, ce dau culoarea caracteristică a sângelui, şi celulele albe, componente ale sistemului natural de apărare al organismului – sistemul imunitar, care au rolul de a lupta împotriva infecţiilor.

În limfomul non-Hodgkin (LNH), un tip special de celule albe sangvine, numite limfocite, începe să crească necontrolat sau să se acumuleze, din cauza faptului că celulele nu mor. Limfomul non-Hodgkin este altfel de tip de cancer al limfocitelor.

 

Limfom non-Hodgkin de la ierbicid

A doua fază a cazului se concentrează pe a răspunde la întrebarea dacă Monsanto, care a fost achiziționată de compania germană Bayer AG anul trecut, ar trebui să fie trasă la răspundere pentru provocarea parțială a cancerului lui Hardeman, a declarat avocatul acestuia, Jennifer Moore.

Aceasta a spus că avocații vor căuta să demonstreze că Monsanto a manipulat opinia publică și știința pentru a ascunde riscurile de sănătate la care te expune Roundup.

Avocații vor susține că Monsanto știa sau ar fi trebuit să știe că Roundup provoacă cancer, a declarat Moore. Echipa lui Hardeman va cere juriului să plătească facturile medicale și o sumă nedeterminată de daune, a adăugat aceasta.

„Suntem încrezători, pe baza dovezilor existente, că un juriu, atunci când vor fi prezentate toate dovezile, va vedea că Monsanto a comis corporativ, timp de 40 de ani, o încălcare a legii“, a spus doamna Moore, conform The New York Times.

Pe de altă parte, concernul Bayer a anunţat că este dezamăgit de verdictul juriului și că „dovezile din faza a doua vor arăta că comportamentul lui Monsanto a fost potrivit și compania nu ar trebui să răspundă pentru cancerul lui Hardeman“.

„Avem o mare simpatie pentru domnul Hardeman și familia sa, dar un corp amplu de știință susține concluzia că Roundup nu a fost cauza cancerului său“, a afirmat Bayer, în declarație, adăugând: „Bayer susţine aceste produse și le va apăra viguros“.

 

Roundup, flagship-ul Monsanto

Verdictul acesta reprezintă o piatră de hotar în dezbaterea publică controversată asupra ierbicidului Roundup, care a fost mândria companiei Monsanto. Flagship de companie, cam cum este acum Samsung S 10 pentru sud-coreeni. Ingredientul său activ, glifosat, este cel mai utilizat din lume la combaterea buruienilor.

Moore a spus că verdictul ar influența probabil și mii de alte cazuri similare. În luna februarie, aproximativ 11.200 de persoane dăduseră în judecată Monsanto pentru ierbicidul Roundup, potrivit concernului Bayer.

Activiștii s-au adunat joi, în fața sediului central al companiei Bayer AG, care a achiziționat anul trecut Monsanto, pentru a protesta față de impactul negativ al ucigaşului de buruieni asupra sănătății și mediului.

Bayer a declarat că decizia juriului „nu are nici un impact asupra cazurilor și proceselor viitoare, deoarece fiecare are propriile circumstanțe faptice și legale“.

Edward K. Cheng, profesor de drept al Universității Vanderbilt, a declarat că, legal, constatarea de marți nu poate fi folosită ca precedent în alte cazuri Roundup. Practic însă, a spus el, verdictul de marți și cel de anul trecut, în care juriile au găsit o legătură între ierbicidul Roundup și cancer, „au ceva importanţă“.

„M-aș aștepta ca Monsanto să înceapă să reflecteze cu ce riscuri se confruntă dacă de-acum încolo un juriu după altul va spune da“ în favoarea reclamanţilor, a atras atenţia Cheng.

 

Campanii de cercetare plătite pentru a obţine rezultatul ştiinţific dorit

Bayer a apărat în mod consecvent siguranța în folosire a Roundup și a glifosatului, iar cercetarea finanțată de industrie a constatat mult timp că ierbicidul este relativ sigur. Autoritățile de reglementare au acceptat cea mai mare parte a acestor certificări de siguranţă.

În luna decembrie a anului 2017, Agenția pentru Protecția Mediului a emis un proiect de evaluare a riscurilor la adresa sănătății umane, conform căruia glifosatul nu a fost cel mai probabil carcinogen pentru om.

Cu toate acestea, în centrul criticii aduse ierbicidului Roundup este o decizie a Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului, din anul 2015, dată de Agenția Mondială a Sănătății, care a spus că glifosatul este un agent cancerigen.

Acest lucru l-a determinat pe Edwin Hardeman să intenteze proces în luna februarie a anului 2016 și a făcut California să declare glifosatul ca fiind o substanță chimică despre care se știe că provoacă cancer.

În luna august, un juriu din California a constatat că Monsanto nu a reușit să avertizeze un șef de școală asupra riscurilor de cancer prezentate de Roundup, pe care l-a folosit ca parte a activității sale de director de control al dăunătorilor. Monsanto a fost obligată să plătească daune de 289 de milioane de dolari.

Dosarul Hardeman a fost primul caz federal care a ajuns în instanţă. Moore a spus că echipa juridică a lui Hardeman a prezentat expertize şi cercetări care arată că ierbicidul cauzează mutaţii în celulele umane şi că oamenii expuşi la Roundup au mai multe şanse să dezvolte limfomul non-Hodgkin.

Documentele date publicităţii în anul 2017, în Dosarul Hardeman, au sugerat că Monsanto a realizat cercetări secrete, care ulterior au fost atribuite cadrelor universitare.

Documentele au indicat faptul că un înalt funcționar de la EPA (Agenţia Statelor Unite pentru Protecţia Mediului) a lucrat pentru a elimina o revizuire federală a glifosatului. Documentele au arătat de asemenea că au existat unele dezacorduri în cadrul EPA asupra propriei evaluări a riscurilor.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă