23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMotivul pentru care Kim Jong-Un a anunţat încetarea testelor nucleare

Motivul pentru care Kim Jong-Un a anunţat încetarea testelor nucleare

Dovezi strânse din surse diferite de două echipe de oameni de ştiinţă chinezi indică faptul că poligonul subteran s-a prăbuşit în urma ultimului test nuclear efectuat anul trecut de Coreea de Nord, relatează publicaţia The Wall Street Journal, potrivit site-ul de ştiri Ynet.

Un om de ştiinţă a declarat pentru cotidianul The China Morning Post că prăbuşirea poligonului de teste, aflat sub Muntele Mantap din Coreea de Nord, l-a făcut pe liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, să anunţe surprinzătoarea încetare a testelor nucleare.

Wen Lianxing, un geolog de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie a Chinei, a declarat că poligonul s-a prăbuşit în urma testului nuclear din data de 3 septembrie, atunci când a fost detonat cel mai puternic dispozitiv termonuclear testat până atunci în Coreea de Nord.

În urma experimentului au fost înregistrate mai multe cutremure în zonă, iar imaginile din satelit au indicat o serie de alunecări de teren.

Potrivit lui Lianxing, explozia nucleară a vaporizat rocile din jur, iar în urma acestui fenomen, în interiorul muntelui, a apărut un gol cu diametrul de până la 200 de metri, care ulterior s-a prăbuşit.

O a doua echipă de experţi, condusă de Liu Junqing de la Agenţia Seismologică Jilin din cadrul Administraţiei Seismologice din China, a ajuns la concluzii similare, adăugând că este posibil ca în urma prăbuşirii să fi putut apărea un “horn” prin care se scurg în atmosferă emisii radioactive.

Cele două echipe de oameni de ştiinţă au fost de acord că, în urma prăbuşirii poligonului, “China şi ţările vecine se confruntă cu un risc fără precedent de expunere la radiaţie radioactivă”, iar o nouă explozie nucleară acolo ar cauza un “dezastru ecologic”.

La aproximativ două săptămâni după testul din data de 3 septembrie, Phenianul a anunţat suspendarea testelor atomice subterane. În aceeaşi perioadă, informaţii neconfirmate indicau că aproximativ 200 de muncitori ar fi decedat în urma prăbuşirii unui tunel din cadrul poligonului.

În luna decembrie, un dezertor nord-coreean a declarat că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un a ordonat executarea lui Park In Yang, şeful poligonului Punggye-ri.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă