12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalNATO a evaluat armata slovenă ca nefiind aptă

NATO a evaluat armata slovenă ca nefiind aptă

La sfârşitul unei serii de teste NATO pentru care s-a antrenat special, Brigada nr.72 a fost declarată săptămâna trecută ”inaptă de luptă”, a recunoscut un purtător de cuvânt, Simon Korez, într-un comunicat.

”Sunt ani de când noi tragem un semnal de alarmă”, a subliniat el. ”Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate” şi ”noi suntem insuficient de dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulţit”, potrivit acestuia.

Prima ţară din fosta Iugoslavie care s-a alăturat NATO în 2004, Slovenia, cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, între care efective de 6.770 de militari, şi-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă prin care a trecut ţara în 2012-2013.

Cu doi ani în urmă, preşedintele sloven Borut Pahor calificase drept ”insuficientă” capacitatea operaţională a armatei, care a fost mobilizată pentru monitorizarea frontierei Schengen cu Croaţia în timpul crizei provocate de afluxul de migranţi spre Occident.

Guvernul s-a angajat să acorde mai multe resurse armatei, cu obiectivul de a-i consacra 1,14% din PIB în 2024. Cota alocată apărării a reprezentat 1,6% din PIB în 2010.

NATO îşi exprimă permanent preocuparea în legătură cu faptul că bugetele destinate apărării ale majorităţii membrilor săi se îndepărtează de ţinta propusă de 2%.

Un raport parlamentar german trăgea un semnal de alarmă marţi cu privire la deficienţele Bundeswehr-ului (armată Germaniei) în privinţa echipamentelor şi efectivelor, apreciind capacitatea operaţională a armatei germane drept ”degradată”, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă