11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalNATO cere Belgiei înlocuirea avioanelor F-16 "cât mai rapid posibil"

NATO cere Belgiei înlocuirea avioanelor F-16 “cât mai rapid posibil”

“Am prefera ca decizia să fie luată cât mai rapid posibil”, a indicat Stoltenberg, la capătul unei întâlniri cu premierul belgian Charles Michel. Acesta din urmă a evocat întreg sprijinul belgian acordat Alianţei şi a promis o decizie referitoare la înlocuirea aparatelor F-16. “Noi am sistat tăierile la nivelul cheltuielilor de apărare şi am lansat o strategie în materie de investiţii”, a subliniat el, citează Agerpres.

În timp ce SUA – ţara care contribuie cel mai mult la NATO – cer o împărţire mai echitabilă a poverii cheltuielilor din partea aliaţilor, Belgia se plasează în coada plutonului în materie de apărare.

Prim-ministrul a amintit angajamentul Belgiei de a pune capăt tăierilor bugetare la nivel militar. “Acest guvern a încercat să lanseze o strategie în materie de apărare. Vrem să realizăm cele trei obiective fixate. În acelaşi timp, mobilizarea mai multor mijloace, mai multor eforturi pentru investiţii şi pentru capacităţile operaţionale. Belgienii sunt prezenţi în mai multe operaţiuni efectuate în cadrul NATO. Noi vom fi prezenţi şi mai mult lunile următoare, în special în Afganistan şi în Irak”, a indicat Michel.

Secretarul general al NATO nu a dorit să se pronunţe în favoarea unui candidat pentru înlocuirea aparatelor F-16, dar şi-a exprimat totuşi dorinţa ca Belgia să facă o alegere “cât mai rapid posibil”. “Principalul este ca noile aparate să fie operaţionale şi interoperabile cu sistemele NATO. Dar nu revine NATO să se pronunţe asupra acestui punct”, a subliniat Stoltenberg.

Premierul belgian a afirmat la rândul său că procedurile în legătură cu investiţiile în ceea ce priveşte avioanele F-16 au fost lansate. “Guvernul s-a angajat să lanseze o procedură pentru înlocuirea aparatelor F-16 cu înfiinţarea unui grup de lucru format din experţi care va trebui să analizeze cele trei posibilităţi diferite ce vor fi discutate de executiv. Aceşti experţi se vor baza pe argumentele în favoarea unei prelungiri a utilizării avioanelor F-16 actuale, pe ofertele introduse în cadrul licitaţiei de oferte RfGP ‘Request for Government Proposal’ (F-35 american sau Eurofighter Typhoon britanic)”, a spus premierul belgian. De asemenea grupul de lucru va discuta şi “propunerea guvernului francez pentru un parteneriat strategic cu participarea Germaniei”, a adăugat el.

“Vrem să ne putem onora angajamentele şi să ne concretizăm viziunea strategică”, a mai subliniat şeful guvernului belgian, amintind că procedura RfGP prevede luarea unei decizii cel mai târziu în luna octombrie.

Cei doi responsabili au abordat şi organizarea summitului NATO, preconizat pentru 11-12 iulie la Bruxelles.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă