Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Secretarul general al NATO alături de premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze  (Foto: www.nato.int)

Secretarul general al NATO alături de premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze (Foto: www.nato.int)

NATO își întărește atacul în Marea Neagră

Comandantul Forțelor Navale americane din Europa și Africa, amiralul James Foggo, s-a întâlnit cu oficiali militari din Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina, în fața cărora a explicat intențiile Statelor Unite în regiunea Mării Negre.

Mihai Diac 0 comentarii

În cadrul exercițiilor ­militare coordonate de Statele Unite, navele și avioanele țărilor NATO vor totaliza, la finalul anului 2018, 126 de zile de antrenamente în zona Mării Negre, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât în anul 2014 – acela fiind momentul în care Rusia a invadat Crimeea.

Printre măsurile menite să crească securitatea Alianței pe ­Flancul Estic, amiralul Foggo a menționat activitatea comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MND-SE), de la București. Acest comandament NATO a coordonat, în anul 2018, ­exercițiul Noble Jump, la care au participat 5.000 de soldați cu 500 de vehicule.

Exercițiul a demonstrat capacitățile de acces rapid, de staționare și de deplasare ale militarilor NATO în trei țări riverane Mării Negre, a subliniat amiralul ­american.

“A fost un pas important în direcția cea bună. Aliații și partenerii NATO vor continua să realizeze angajamente și exerciții care ne vor spori interoperabilitatea, ca un efort pe termen lung pentru îmbunătățirea coo­perării regionale, a securității maritime și a stabilității în zona Mării Negre”, a precizat James Foggo.

Aceste evoluții sunt corelate și cu noua inițiativă lansată de NATO sub denumirea “Four 30s” („De patru ori 30”). Conform acestui plan, până în anul 2020, NATO va avea 30 de  batalioane mecanizate, 30 de escadrile și 30 de nave de luptă, gata de acțiune în cel mult 30 de zile. Planul “Four 30s”, anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acum două luni, este considerat un răspuns direct al Alianței Atlantice față de politica agresivă a Rusiei în estul Europei.

Secretarul general al Alianței Atlantice a estimat, la acel moment, că, pe ansamblul anului 2018, cheltuielile pentru Apărare ale statelor europene din NATO, precum și ale Turciei și ale Canadei vor crește, în medie, cu 3,82 la sută.

Față de anul 2015, cheltuielile militare cumulate ale acestor țări vor fi, la finalul anului 2018, mai mari cu 87,3 miliarde de dolari. 

Comentarii

loading...