4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalNavalnîi îl atacă pe Putin din închisoare: imagini cu ”cel mai mare...

Navalnîi îl atacă pe Putin din închisoare: imagini cu ”cel mai mare secret” al președintelui rus

Timp de mai bine de un deceniu, Vladimir Putin a refuzat să spună în public numele lui Alexei Navalnîi, referindu-se la el ca „acel domn” sau, mai recent, „pacientul”, ca o referire ironică la presupusa lui otrăvire de către agenții FSB. În logica politicii, Putin încearcă pur și simplu să nu ofere liderului opoziției ruse publicitate gratuită. Dar jocul său lingvistic indică, de asemenea, o rivalitate care a devenit profund personală, dovadă și măsura arestării recent dispusă, rivalitate acutizată și de înțelegerea faptului că Navalnîi nu se va conforma nicioodată, în ciuda amenințării cu moartea prin otrăvire sau a izolării sale în închisoare.
Chiar și în interiorul celebrei închisori din Moscova, Matrosskaya Tishina, Navalnîi a rămas periculos pentru Putin, marți, echipa sa lansând o anchetă gigantică asupra averii șefului de stat și publicând imagini inclusiv cu palatul de 1 miliard de lire sterline de la Marea Neagră.

Palatul de la Gelendzhik, „cea mai mare mită din lume”

Considerând palatul , Navalnîi și echipa sa dezvăluie în filmul postat pe rețelele de socializare noi detalii despre vastul complexul din apropierea orașului stațiune Gelendzhik, despre care se zvonește de multă vreme că ar aparține președintelui rus. Imaginile, preluate cu ajutorul dronelor, de deasupra proprietății, arată un complex subteran de hochei pe gheață, o seră de 2.500 de metri pătrați și un tunel subteran care duce spre Marea Neagră. Planurile de etaj arhitecturale, asigurate de un antreprenor șocat de amploarea luxului dezvăluie un opulent teatru interior, un cazinou complet și un bar oriental în nuanțe de violet.
Este „cel mai scump palat din lume. Un nou Versailles, un nou Palat de Iarnă”, afirmă Alexei Navalnîi în narațiunea pe care o prezintă din Germania, imaginile cu el fiind filmate în timpul petrecut la terapie intensivă.
Filmul urmărește cariera politică a lui Vladimir Putin și evoluția sa, de la un agent KGB modest, aflat de partea greșită a Cortinei de Fier, și până la preluarea puterii depline la Kremlin, arătând cum prietenii pe care Putin și i-a făcut în anii 1990 au rămas principalii beneficiari ai regimului său cleptocratic.
Navalnîi numește proprietatea Gelendzhik drept „cea mai mare mită din lume” și susține că a descoperit o schemă prin care banii pentru construcția sa sunt canalizați în conturi offshore de către cleintela lui Putin, ca plată pentru contractele de stat lucrative pe care le-a predat de-a lungul anilor.
“Pentru mine este stupefiant cât poate fi de bizar președintele nostru”, spune Vladimir Ashurkov, un aliat și apropiat al Navalnîi, director executiv al fundației sale anticorupție, acum dizolvată, întrebându-se retoric: “De ce ai nevoie de un palat de miliarde de dolari pe care să nu îl folosești niciodată cu adevărat, ca președinte?”.
Filmul are aproape două ore și deja a adunat milioane de vizualizări pe YouTube, ancheta fiind însoțită de un apel adresat rușilor pentru a manifesta sâmbătă împotriva puterii.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă