10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalNegocieri de culise între apropiați ai lui Maduro și opoziție

Negocieri de culise între apropiați ai lui Maduro și opoziție

Discuția a fost un nou episod de „duel” între cele două mari puteri asupra sorții lui Nicolas Maduro, președintele contestat al Venezuelei. Statele Unite au cerut Rusiei să părăsească Venezuela, în timp ce Moscova a solicitat Washingtonului să abandoneze susținerea opoziției conduse de Juan Guaido, autoproclamat președinte interimar, recunoscut de SUA și de numeroase țări occidentale și latino-americane.

Noul schimb de replici a avut loc câteva zile după revolta militară eșuată din 2 mai în Venezuela, când Guaido a cerut armatei să-l abandoneze pe Maduro. Tentativa a eșuat rapid. Duminică, după o nouă zi de mobilizare a opoziției la Caracas, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a lansat la ABC: „Rușii trebuie să plece”. „Obiectivul este clar. Vrem ca iranienii, rușii, cubanezii să plece”, a subliniat Pompeo, denunțând „toate țările care interferează cu dreptul poporului venezuelean de a-și restaura democrația”.

La Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat campania fără precedent a SUA pentru înlăturarea autorităților legitime din Venezuela și a cerut americanilor și aliaților lor să „abandoneze planurile lor iresponsabile și să acționeze în cadrul dreptului internațional”. Pompeo și Lavrov au avut o întâlnire bilaterală luni, prima zi a reuniunii Consiliului Arcticii de la Helsinki, și avertismentele reciproce permit înțelegerea dezbaterii privind viitorul Venezuelei.

Cei care militează pentru o soluție pașnică – alegeri libere în următoarele luni – încearcă să găsească un compromis între Washington și Moscova, dar retorica din ultimele două zile a alunecat în sensul confruntării armate. Pompeo a declarat că SUA studiază diverse opțiuni și sunt pregătite, dacă este cazul, să ofere o intervenție militară. Guaido s-a declarat dispus să evalueze toate opțiunile, inclusiv cererea unei intervenții militare, articolul 187 al Constituției venezuelene permițând Adunării Naționale să solicite ajutor extern.

Nicolas Maduro a cerut armatei să se pregătească să apere țara de invazie, iar ministrul de Externe Arreaza, care a admis prezența consilierilor ruși, a adăugat că numărul lor ar putea crește în viitorul apropiat. Această escaladare retorică ar putea sili părțile să facă un compromis, potrivit analiștilor. La sosirea la Helsinki, Pompeo a repetat că „operațiunea militară face parte din opțiunile pentru care suntem pregătiți” și a adăugat că „orice inițiativă pe care o vom lua va fi legală”. Pompeo a subliniat că Rusia trebuie să înceteze să se amestece în Venezuela și l-a acuzat pe Maduro că nu mai este președinte legitim.

După întâlnirea cu Pompeo, Lavrov a declarat că Rusia se opune categoric unei intervenții armate care nu poate fi autorizată decât de ONU, altfel ar fi vorba de o agresiune contra unui stat suveran.

 

Opțiunile Pentagonului

Potrivit lui John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, „figuri politice cheie ale regimului de la Caracas negociază de trei luni cu opoziția” și s-au angajat să lucreze pentru transferul puterii către președintele ad-interim, Guaido. O versiune confirmată de generalul Manuel Ricardo Fugueras, fost șef al serviciilor secrete venezuelene. „Am descoperit că mai multe persoane de încredere din jurul președintelui negociază în secret cu opoziția”, a scris generalul într-o scrisoare publică înainte de a fi destituit pe 2 mai.

Criza politică și economică din Venezuela suscită tensiuni migratorii care riscă să destabilizeze țările vecine, iar pentru Washington, dincolo de aspectele energetice și economice, apropierea afișată de Maduro, în special în plan militar, de Rusia, Iran și China reprezintă o problemă. Media americană relatează că Pentagonul se pregătește pentru orice eventualitate și șeful său, Patrick Shanahan, a anulat o deplasare în Europa din cauza situației din Venezuela.

La 4 mai a avut o reuniune cu Mike Pompeo, John Bolton și amiralul Craig Faller, la încheierea acesteia declarând că „avem o serie completă de opțiuni adaptate la unele circumstanțe”. Reamintind declarațiile lui Trump potrivit căruia „toate opțiunile sunt pe masă”, Shanahan a precizat: „Toate, asta înseamnă toate”.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă