8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalNetanyahu declară că Trump știa din avans de misiunea de arhivă a...

Netanyahu declară că Trump știa din avans de misiunea de arhivă a Israelului din Iran

Primul Ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că l-a informat președintele american Donald Trump din avans cu privire la ceea ce Israelul a descris anul trecut ca o misiune de spionaj în Teheran cu scopul de a captura o arhivă nucleară secretă iraniană.

Netanyahu a dezvaluit în aprilie 2018 că ofițerii Mossad au scos mii de documente secrete din Teheran ar demonstra că Iranul a desfășurat anterior un program secret de arme nucleare. Trump a citat constatările israeliene în decizia sa, o lună mai târziu, de a renunța la pactul nuclear din 2015.

Iranul neagă că aîncercat vreodată să dezvolte arme nucleare și a acuzat Israelul de falsificare de  documente.

Acordând un premiu israelian de securitate națională marți echipei Mossad, creditată cu așa-numita “captură a arhivei atomice”, Netanyahu a declarat că a discutat despre operațiunea planificată cu Trump când s-au întâlnit la forumul din Davos în ianuarie 2018.

“M-a întrebat dacă era un plan periculos. I-am spus că există pericoel, dar rezultatul au justificat riscurile “, a declarat Netanyahu la ceremonia de închidere a ușii, potrivit unui proces-verbal emis de biroul său.

Netanyahu a spus că, atunci când a prezentat mai târziu principalele constatări dintr-o analiză israeliană a documentelor către Trump la Casa Albă, președintele “și-a exprimat aprecierea față de sucessul Israelului”.

“Nu mă îndoiesc că acest lucru a ajutat la validarea deciziei sale de a se retrage din această înțelegere periculoasă (pactul nuclear cu Iranul)”, a spus el.

Odată cu reintroducerea unor sancțiuni împotriva Iranului de către Statele Unite, tensiunile din Golf au crescut în ultimele săptămâni.

Oficialii Mossad au declarat că misiunea din Teheran a avut loc în februarie 2018, dar nu au dat detalii cu privire la modul în care documentele au fost trimise către Israel.

Șase ofițeri din Mossad – patru bărbați și două femei – au primit premiul pentru conducerea misiunii, care a implicat și “sute” de alti agenti, directorul agenției de informații, Joseph (Yossi) Cohen, a declarat săptămâna aceasta un forum internațional de securitate.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă