Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Netanyahu promite anexarea Văii Iordanului

Netanyahu promite anexarea Văii Iordanului

Potrivit site-ului Politico, Israelul ar fi instalat un sistem de interceptare a comunicațiilor în mai multe locuri sensibile din Washington, inclusiv Casa Albă. În Israel, premierul anunță un proiect care îngrijorează UE, statele arabe, Rusia și ONU.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Foști responsabili ai securității naționale americane au explicat că analiști ai FBI și ai mai multor agenții de informații au făcut legătura între scanerele descoperite și  agenți israelieni. ”Aceste aparate trebuiau să servească la spionarea președintelui Donald Trump „ca și a consilierilor săi” a precizat pentru Politico unul dintre foștii responsabili. Dispozitivele de supraveghere miniaturizate erau destinate captării informațiilor, inclusiv conținutului apelurilor telefonice și permit punerea sub ascultare a unei zone  delimitate, fiind utilizat în special de poliție. În urmă cu doi ani, au fost descoperite în Washington mai multe astfel de aparate, dar persoanele care le-au instalat nu au fost niciodată identificate oficial. FBI și alte agenții au folosit o analiză detaliată a dispozitivelor, cunoscute sub numele StingTays, pentru a le asocia agenților israelieni.

Unul din principalii aliați ai Statelor Unite, în special în mandatul președintelui Trump, Israelul a negat vehement aceste acuzații, ministrul de Externe Katz precizând că „SUA și Israel împărtășesc între ele informațiile secrete și lucrează împreună pentru prevenirea oricărei amenințări și pentru întărirea securitații ambelor țări”. Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu a respins de asemenea acuzațiile, calificându-le „minciună flagrantă”, afirmând că țara s-a angajat de multă vreme „să nu comită nici o operațiune de spionaj în SUA”.  Netanyahu era la Soci pentru discuții cu președintele rus, Vladimir Putin, interpretate în Israel ca o tentativă de ultim minut de a câștiga electorii israelieni de limbă rusă.  Acuzațiile de spionaj în SUA se adaugă problemelor pe care premierul israelien le are în interiorul țării înaintea alegerilor legislative din Israel din 17 septembrie, cruciale pentru supraviețuirea sa politică. Benjamin Netanyahu, care face eforturi pentru a obține un nou mandat a promis că dacă va fi reales, guvernul său va anexa unilateral Valea Iordanului, regiune strategică a Cisiordaniei unde se află numeroase colonii israeliene. Acuzat de corupție, el este amenințat de o inculpare până la sfârșitul anului și prin această promisiune premierul speră să galvanizeze dreapta naționalistă.

Reacții negative

Efectul imediat s-a resimțit însă, în plan internațional. Marile puteri din Uniunea Europeană, Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie au emis un comunicat comun condamnând promisiunea premierului Netanyahu de a extinde suveranitatea israeliană asupra Văii Iordanului și în care deplâng „o gravă violare a dreptului internațional”. Promisiunea lui Netanyahu a atras reacții indignate și din partea palestinienilor, a statelor arabe și ONU, iar Rusia a avertizat că planul  premierului israelian ar putea alimenta tensiunile în regiune. Liga Arabă s-a reunit de urgență și liderii arabi au denunțat proiectul care ar „ucide toate șansele de pace”.

Pentru Ofer Zalzberg, analist la International Crisis Group, propunerea lui  Netanyahu vizează mobilizarea electoratului său de dreapta, pro-colonii, înaintea alegerilor, iar conscințele pentru palestinieni ar fi mai mult simbolice pentru că Valea Iordanului se află în „zona C” a Cisiordaniei, déjà sub control israelian. Pentru palestinieni, anexarea ar pereniza o situație considerată pentru moment temporară, atentând la crearea unui stat Palestina.

Comentarii

loading...