11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalNoi tensiuni în chestiunea Ciprului. Erdogan prezintă situația turcilor din această insulă

Noi tensiuni în chestiunea Ciprului. Erdogan prezintă situația turcilor din această insulă

”Ciprioții turci nu vor fi reduși niciodată la statutul de minoritate, cum doresc ciprioții greci, pe o insulă unde ei sunt coproprietari”, a afirmat Erdogan, care a efectuat în această săptămână o vizită oficială în Grecia, prima vizită întreprinsă de un președinte turc în ultimii 65 de ani în țara vecină.

Ciprul, care are un milion de locuitori, este divizat în două părți de la invadarea, în 1974, a nordului insulei de către armata Turciei, ca reacție la un puci ce viza unirea cu Grecia. Insula este împărțită între Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004 și a cărei autoritate nu este exercitată decât în partea de sud a insulei, populată de către ciprioții greci, și autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), un teritoriu de 38 % (din suprafața insulei) cu circa 300.000 de locuitori, recunoscută doar de către Ankara.

Turcia are staționați în partea de nord a Ciprului circa 35.000 de soldați, a căror retragere totală este cerută de către Nicosia, susținută de Atena.

Noile negocieri în vederea reunificării insulei au eșuat în iulie, fiind blocate îndeosebi din cauza problemei referitoare la retragerea trupelor respective, precum și în legătură cu menținerea unui drept de intervenție unilaterală ce-l au cele trei țări garante — Grecia, Turcia și Marea Britanie (fostă putere colonială) — și a cărui abolire o cer ciprioții greci, susținuți de Atena.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă