16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalNou membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene

Nou membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene

În vârstă de 49 de ani, Philip Lane conduce Banca Centrală a Irlandei din 2015. În mandatul său, Irlanda a cunoscut o creştere economică solidă graţie programului de asistenţă acordat de Uniunea Europeană între 2011 şi 2014, care a ajutat ţara să depăşească cea mai gravă criză financiară de după cel de-al doilea război mondial.

Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanţa care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile şi stabileşte agenda instituţiei. Cei şase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiţi pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit.

Numirea lui Lane, considerat un susţinător al liniei de gândire promovată de preşedintele BCE, Mario Draghi, este văzută ca esenţială pentru asigurarea continuării sprijinului pentru politica monetară relaxată adoptată în ultimii ani de BCE.

La 1 iunie, Philip Lane îl va înlocui pe Peter Praet în funcţia de economist şef al BCE. Mandatul de opt ani a lui Peter Praet expiră la 31 mai 2019.

Irlandezul a fost singurul candidat pentru a-i succeda în funcţie lui Peter Praet.

Numirea lui Philip Lane în postul de economist şef al BCE vine într-un moment dificil pentru instituţia cu sediul la Frankfurt, care ar urma să înceapă să majoreze dobânzile în 2019, o sarcină complicată de încetinirea ritmului de creştere în zona euro şi de nivelul redus al inflaţiei.

În paralel, trei dintre cei şase membri ai boardului executiv al BCE sunt programaţi să se retragă în 2019, inclusiv preşedintele Mario Draghi, iar după alegerile europarlamentare din luna mai va urma o reînnoire a principalelor poziţii politice din blocul comunitar, inclusiv cea de preşedinte al Comisiei UE.

Pe lângă cei trei membri ai boardului BCE, guvernatorii Băncilor Centrale din Belgia, Austria, Estonia, Slovacia şi Cipru ar urma să fie înlocuiţi şi ei în cursul acestui an. 

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă