Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Noua doctrină militară franceză pentru un spațiu cibernetic securizat

Noua doctrină militară franceză pentru un spațiu cibernetic securizat

La Forumul internațional asupra securității cibernetice de la Lille, experții au evidențiat temeri legate de faptul că mai mulți factori contribuie la instabilitatea crescândă și reală a spațiului informatic, cu posibile daune de amploare.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Franța încearcă definirea unei doctrine pentru supraviețuirea într-o lume unde armele cibernetice nu mai folosesc doar pentru spionaj ci pentru a distruge, arată media franceză, evocând avertismentul ministrului Apărării, Florence Parly, la prezentarea noii doctrine ofensive a armatei franceze privind Internetul: „Războiul cibernetic a început“. Dacă pentru moment acest război nu a făcut „oficial“ victime, avertismentul reflectă o stare de tensiune în rândul autorităților și al unor cercuri de experți în securitate informatică, de peste un deceniu fiind evocată perspectiva unui „Pearl Harbor numeric“.

Spațiul cibernetic este „un loc de o extremă violență“ în care toate loviturile sunt permise, a precizat ministrul Parly și experții Agenției naționale de securitate a sistemelor de informații confirmă că „cei care sunt în spatele atacurilor informatice de amploare nu sunt mici pirați sau criminali cibernetici, sunt servicii (de stat), cu importante mijloace financiare și tehnice“. Într-o lume din ce în ce mai informatizată și interconectată, rețelele de energie sau de transport din „smart cities“, trecând printr-un număr crescând de uzine și de lanțuri de producție sunt ținte în contextul unei adevărate curse pentru arme cibernetice. Și un număr crescând de țări doresc să se doteze cu capacități ostile pe Internet.

Programele de spionaj distructive erau rare și amplasate în situații specifice, dar în ultimii cinci ani tendința s-a accentuat și din ce în ce mai multe state recurg la această tehnică, arată Saher Naumann, expert în programe distructive la BAE Systems. În unele cazuri, capacitatea distructivă a unui astfel de program este prezentă dar nu este utilizată. „Nu este război, dar nici pace“. Pentru a para această instabilitate și a descuraja adversarii de a se lega de Franța, Parisul a dorit să afișeze public marile linii ale doctrinei sale militare. Franța, asemenea altor țări, este încă în căutarea unei ecuații pentru pacificarea spațiului cibernetic. La prezentarea doctrinei militare, Parly a acuzat direct grupul de pirați informatici Turla de un atac împotriva ministerului Apărării. Experții care studiază victimele acestui grup și modul lui de operare sunt siguri că este pilotat de Moscova.

Comentarii

loading...