15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNoul emisar al ONU pentru Siria, în prima sa vizită la Damasc

Noul emisar al ONU pentru Siria, în prima sa vizită la Damasc

Diplomatul norvegian, care şi-a preluat oficial funcţia la 7 ianuarie, înlocuindu-l pe italiano-suedezul Staffan de Mistura, este al patrulea mediator ONU pentru Siria, de la începutul conflictului sirian în 2011.

De Mistura a ocupat postul de mediator între iulie 2014 şi decembrie 2018, perioadă ce a fost marcată de ascensiunea fulgerătoare a grupării jihadiste Statul Islamic şi de confruntări împotriva ISIS, care au condus la recucerirea majorităţii teritoriului de către regimul sirian după intervenţia militară a Rusiei începând din 2015.

Înainte de plecarea sa, diplomatul şi-a recunoscut în faţa Consiliului de Securitate eşecul de a forma un comitet care să elaboreze o nouă Constituţie pentru Siria.

Astfel, Pedersen vine după trei trimişi special ai ONU ale căror eforturi de a pune capăt ostilităţilor au eşuat.

În august 2012, fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan avea să demisioneze din funcţia de mediator după cinci ani de eforturi nereuşite, denunţând lipsa de sprijin din partea marilor puteri pentru misiunea sa.

El a fost înlocuit de fostul ministru de externe algerian Lakhdar Brahimi, care avea plece doi ani mai târziu.

Declanşat în 2011, conflictul din Siria a făcut deja peste 360.000 de morţi, în timp ce mai mult de jumătate din populaţie s-a strămutat sau a părăsit ţara.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă