8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalNoul guvern din Moldova a depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon

Noul guvern din Moldova a depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon

”Cunoașteți foarte bine starea actuală a lucrurilor și știți la fel de bine în ce condiții de criză preluați guvernarea: după 5 luni de improvizații si ineficiență totală a Guvernului, 5 luni în care Executivul a mers, mai mult, în direcție opusă față de nevoile cetățenilor. Aș vrea ca odată cu preluarea mandatului să se termine cu asemenea improvizații și să se înceapă imediat munca în folosul oamenilor”, a declarat Igor Dodon în alocuțiunea de după depunerea jurământului.

Primele trei puncte ale foii de parcurs sunt creșterea veniturilor populației, spargerea monopolurilor și combaterea contrabandei și creșterea nivelului  de siguranță a cetățeanului.

Al patrulea vizează reformele din domeniul justiției, Dodon referindu-se direct la procedurile de numire în funcțiile de vârf din sistemul judiciar. ”Cei care au condus Guvernul în ultimele 5 luni au mers pe aceeași cale, au elaborat documente care nici măcar nu au corespuns bunelor practici internaționale și Moldova a primit critici dure din partea Comisiei de la Veneția. Domnule ministru al justiției, vă solicit ca de urgență să revizuiți proiectul de reformare a justiției, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, vă rog pe toți cei din Guvern sa învățați din greșelile comise în aceste 5 luni și să nu mai avem astfel de erori în organizarea concursurilor pentru funcții importante, erori care au afectat grav imaginea si credibilitatea Guvernului, atît în plan intern, cat si in cel extern.

Ultimele puncte trasate de Dodon sunt reformele în domeniile educației și sănătății, demararea unor lucrări de infrastructură,  combaterea evaziunii fiscale și implementarea unei ”politici externe echilibrate și eficiente”.

”Vreau să avertizez Guvernul și fiecare membru în parte că vor fi în funcție atîta timp cît vor înregistra progrese în aceste domenii. Nimeni nu se va putea afla în funcție dacă nu demonstrează eficiență, dat fiind că deja au fost pierdute cîteva luni importante și nu ne mai putem permite să așteptăm”, a mai spus Dodon.

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de Ion Chicu, a fost învestit joi printr-o procedură extrem de rapidă a Parlamentului de la Chișinău, transmit Radio Chișinău și Agora.md. Guvernul moșit de președintele Igor Dodon a fost votat de parlamentarii PSRM (partidul socialist pro-rus) și PDM (partidul lui Plahotniuc).

În acest moment, Igor Dodon și partidul său pro-rus controlează toate instituțiile – cheie din Republica Moldova: președinția, guvernul, parlamentul și serviciul secret.

Chicu, fost ministru de Finanțe și până miercuri consilier al lui Dodon, se prezintă ca un tehnocrat. El a avut în trecut poziționări anti-europene.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă