20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNoul şef al Pentagonului încearcă să-i liniştească pe aliaţii din NATO

Noul şef al Pentagonului încearcă să-i liniştească pe aliaţii din NATO

‘Am ţinut să vin (să particip la reuniunea miniştrilor apărării ai NATO) pentru a spune că numirea mea nu implică nicio schimbare în misiunea, nici în priorităţile, nici în angajamentul Statelor Unite faţă de Alianţă’, a declarat Esper, la sosirea la sediul NATO din Bruxelles, unde a fost întâmpinat de secretarul general Jens Stoltenberg.

Mark Esper (55 de ani), militar de carieră ca şi fostul ministru Jim Mattis, a amintit că a servit în Italia, unde a luat parte la multe exerciţii NATO, iar apoi a urmărit relaţiile Alianţei la Pentagon, unde a fost unul dintre adjuncţii lui Patrick Shanahan, predecesorul său ca şef interimar la Departamentul Apărării.

Esper a menţionat de asemenea că a participat la operaţiuni în primul război din Irak în 1991.

Demiterea fostului ministru al apărării Jim Mattis, aflat în dezacord cu Donald Trump, şi ‘valsul’ numirilor la Pentagon i-au neliniştit pe aliaţi, pe fondul criticilor repetate ale preşedintelui american la adresa europenilor.

Miercuri, Trump a acuzat Germania că este un partener rău platnic în ce priveşte contribuţia la NATO.

‘Germania varsă miliarde şi miliarde de dolari Rusiei pentru energie şi, cu toate astea, se presupune că noi trebuie să protejăm Germania’, a declarat el într-un interviu pentru Fox Business News, cu câteva ore înaintea plecării spre Osaka, la summitul G20 unde se va întâlni şi cu cancelarul Angela Merkel. Donald Trump a formulat acuzaţii similare cu ocazia celui mai recent summit al NATO, desfăşurat în iulie 2018.

Miercuri, Stoltenberg a încercat să calmeze spiritele, scoţând în evidenţă creşterile operate de aliaţii europeni în ce priveşte bugetele militare.

Cifrele din 2019 indică un progres de 3,9% pentru ansamblul aliaţilor din Europa şi Canada, adică o creştere de 41 miliarde de dolari, a precizat Stoltenberg, adresându-i-se lui Mark Esper.

‘Majorarea bugetelor de apărare este o necesitate reală într-un context geopolitic dificil, dar fiecare trebuie să poată avansa în ritmul său. Nu trebuie divizaţi aliaţii pe acest subiect’, a insistat reprezentantul unei mari ţări, citat de AFP.

Discuţia privind cheltuielile militare este prevăzută să aibă loc joi, în a doua zi a reuniunii ministeriale de la Bruxelles.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă