22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternațional”Nu vă lăsaţi păcăliţi de europeni”, îndeamnă Ali Khamenei Guvernul iranian

”Nu vă lăsaţi păcăliţi de europeni”, îndeamnă Ali Khamenei Guvernul iranian

Donald Trump a denunţat în mai acordul în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 şi a reimpus sancţiuni economice ridicate după intrarea în vigoare a documentului.

Semnatarii europeni depun eforturi să ocolească sancţiunile americane, însă Teheranul le reproşează că nu fac suficient.

”Ostilitatea americii faţă de Iran este evidentă. Inima inamicilor este plină de duşmănie faţă de Republica islamică (…). Conducătorii noştri nu trebuie să se lase înşelaţi de europeni (…). Nu vă lăsaţi păcăliţi de europeni”, a îndemnat Kahamenei, citat de televiziunea publică.

Franţa, Germania şi Marea Britanie au înfiinţat în ianuarie un mecanism de plată menit să permită o continuare a tranzacţiilor comerciale cu Iranul, ocolind sancţiunile americane, însă ministrul iranian de Externe l-a catalogat duminică drept insuficient.

CONSOLIDAREA RELAŢIILOR ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Pe de altă parte, preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat tot duminică faptul că Iranul este pregătit să-şi consolideze relaţiile cu ţările din Orientul Mijlociu, o regiune în care Republica islamică poartă un război prin procură cu Arabia Saudită de decenii.

”Iranul este pregătit să coopereze cu ţările din regiune, pentru a păra securitatea orientului Mijlociu. Inamicii noştri, America şi Israelul, vor să creeze o disensiune între iranieni”, a declarat Rohani într-un discurs susţinut la Bandar Ganaveh, în sudul ţării, transmis în direct de televiziunea naţională.

Iranul şi Arabia Saudită susţin tabere opuse în războaiele din Siria şi Yemen. Saudiţii au salutat decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul de la Viena, menit să controleze programul nuclear iranian.

Hassan Rohani a subliniat că strategia americană cu privire Iran este sortită eşecului. ”Nu vom ceda presiunii Americii şi Israelului”, a spus el.

INSUFICIENT

Pe de altă parte, mecansimul de schimb comercial propus de către state europene cu scopul de a salva Acordul de la Viena este insuficient, a apreciat duminică şeful diplomaţiei iraniene.

Aceste mecanism comercial – intitulat Instex – vizează să ocolească sancţiunile economice reimpuse de Statele Unite Iranului cu scopul de a obliga teheranul să negocieze un nou acord.

Washingtonul cere ca europenii să iasă la rândul lor din acord, însă Parisul Berlinul şi Londra vor să salveze ceea ce este posibil să salveze din angajamentul pe care şi l-au asumat în cadrul Planului comun de acţiune (JCPOA, acronimul denumirii oficiale a acordului).

Pentru moment, acţiunea acestui mecansim este limitată la sectoare esenţiale, precum produse farmceutice şi medicale, dar şi agroalimentare, prin schimburi fără recurs la dolar.

Cele trei state europene doresc ca acest mecanism, care funcţionează după modelul unui schimb direct între ţările care fac comerţ cu Iranul, să poată fi extins şi la alte ţări din Uniunea Europeană (UE).

Mecanismul ”Intex nu îndeplineşte angajamentele grupului european de salvare a acordului nuclear”, a declarat Mohammad Javad Zarif la Conferinţa Securităţii de la Munchen.

”Europa trebuie să se ude, dacă vrea să înoate împotriva periculosului curent al unilateralismului american”, a adăugat el.

Ministrul iranian de Externe a acuzat totodată Israelul că ia în calcul un conflict armat şi a avertizat că riscul unui război este mare, din cauza comportamentului actual al autorităţilor israeliene şi americane.

”Există oameni care, după câte se pare, se gândesc la război (…) în Israel”, a declarat Zarif.

”Riscul este mare şi riscul va fi şi mai mare dacă închideţi ochii la încălcările grave ale dreptului internaţional”, a avertizat el.

Cele mai citite

Șoc în România. Un primar a fost găsit spânzurat!

O tragedie a lovit comunitatea din comuna Vințu de Jos! Primarul Petru Ioan Barbu a fost găsit spânzurat într-o anexă a propriei sale locuințe....

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă