5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalO delegație a Armatei Siriene Libere se află la Washington

O delegație a Armatei Siriene Libere se află la Washington

„Practicile SUA, care conduce o coaliție internațională împotriva ISIS contravine intereselor Rusiei în Siria”, a declarat Șamanov. „Rusia va coopera cu partenerii săi pentru a stabili proceduri care să asigure stabilitatea Siriei”, a precizat generalu, după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat SUA că urmăresc să taie țara în mai multe părți.

   Reluarea programului de ajutor militar al CIA   

O delegație a Armatei Siriene Libere (FSA), aflată la Washington, a cerut oficialilor americani  reluarea programului de ajutor militar al CIA, pentru contracararea influenţei Iranului în Siria. Programul a fost întrerupt în iulie 2017, după acordul de principiu dintre Trump și Putin, de la întrunirea G20 din Munchen, de a se stabili zone sigure în Siria, cu trupe speciale la frontierele Iordaniei și Israelului, care să nu permită milițiilor șiite plătite de Iran și trupelor Hezbollah să ocupe poziții în aceste zone.

Însă, atât SUA, cât și Israelul, au observat că Rusia lasă Iranul să-și deschidă culoar în Siria, prin care își mărește prezența militară.

Mustafa Sejari, un important oficial al FSA, a cerut oficialilor americani să reia ajutorul pentru FSA, dacă vor să-și păstreze bazele în nord, alături de luptătorii kurzi. „Noi susţinem declaraţiile preşedintelui Trump în legătură cu necesitatea de a contracara hegemonia iraniană în regiune. Este timpul să transformăm cuvintele în acţiune.

„Până acum, pe teren, miliţiile iraniene s-au extins fără o rezistenţă serioasă”, a declarat Mustafa Sejari de la Washington.

„Am cerut reluarea ajutorului şi am explicat pericolele care există dacă forţele FSA moderate sunt lăsate fără sprijin”, a precizat acesta, fără să spună dacă vor primi ajutorul cerut. Însă prezența delegației FSA la Washington este suficient de grăitoare în acest sens. De altfel, la discuţiile cu delegaţia rebelilor sirieni au participat și membri ai Congresului SUA şi oficiali de la Casa Albă.

    Din nou în discuție rămânerea în funcție a lui Bashar al-Assad

Această situație nemulțumește profund Rusia, care voia o Sirie unită, dar sub regimul dictatorial al lui Bashar al-Assad. Această „pace a lui Putin” ar fi generat valuri peste valuri de refugiați sirieni.

Moscova a cerut clarificări de la Casa Albă asupra noii situații. Administrația Trump nu a oferit lămuriri, însă oficiali americani au declarat cu diverse ocazii că zonele de siguranță propuse de ruși constituie un vehicul de înaintare pentru milițiile șiite ale Iranului.

Consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională, generalul HR McMaster, a precizat că retragerea trupelor americane s-ar fi făcut după retragerea tuturor trupelor străine, milițiile șiite și a luptătorii organiației teroriste Hezbollah, de pe teritoriul Siriei, ceea ce Moscova nu a reușit să asigure, ba din contră. Fără aceste miliții șiite, protejatul lui Putin, Bashar al-Assad, n-ar putea rămâne la putere, cum a vrut să impună Moscova.

De la începutul noului an, aviația rusească bombardează ținte civile în provincia Idlib, din nord, singura în afara controlului regimului, generând un nou val de refugiați.

 

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă