15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalO femeie de afaceri din Republica Moldova a fost condamnată în Rusia...

O femeie de afaceri din Republica Moldova a fost condamnată în Rusia pentru spionaj

O femeie de afaceri născută în Republica Moldova, Karina Țurcan, a fost condamnată în Rusia pentru spionaj, anunță, marți, TVR, citând presa din Republica Moldova și din Rusia.

Un judecător din Rusia a condamnat-o pe Karina Țurcan la 15 ani de închisoare, în condițiile în care procurorul propusese 18 ani de închisoare. Această sentință nu este însă definitivă.

Femeia a fost membru în conducerea unei companii energetice din Rusia și este acuzată că, în anul 2015, ar fi transmis scrisori confidențiale, provenite de la Ministerul rus al Energiei, către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. La rândul lui, SIS ar fi transmis aceste date către Biroul NATO de la Chișinău, susțin anchetatorii ruși.

Datele se refereau la livrarea de energie electrică din Rusia către Ucraina.

Femeia a fost arestată de Rusia în anul 2018. La acel moment, Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, confirma că ea are și cetățenie românească.

Karina Țurcan a susținut că nu a făcut spionaj și că ea, oricum, nu avea acces la asemenea date confidențiale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă