Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

ISIS   (Foto: Handelszeitung)

ISIS (Foto: Handelszeitung)

Războiul contra ISIS a produs, numai în Irak, 18.000 de morți și 36.000 de răniți

Campania armată începută în Irak în 2014 contra grupării jihadiste Stat Islamic s-a soldat cu 18.000 de morţi şi 36.000 de răniţi, a anunţat miercuri ministrul de externe irakian Ibrahim al-Jafari, transmite Reuters citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Irakului, găzduită începând de luni de capitala kuweitiană.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei kuweitiene Sabah al-Khaled al-Sabah a declarat că la conferinţa din Kuweit s-au făcut angajamente pentru strângerea a 30 de miliarde de dolari în vederea reconstrucţiei Irakului.

''Angajamentul comunităţii internaţionale faţă de Irak a fost clar în timpul conferinţei'', cu o sumă totală de 30 miliarde de dolari (20,3 miliarde de euro), a spus şeicul Al-Sabah.

Din această sumă, 8,5 miliarde de dolari au fost promişi de Kuweit, Arabia Saudită şi Turcia, ţări vecine cu Irakul. Qatar şi Emiratele Arabe Unite au oferit 1 miliard de dolari, respectiv 500 de milioane de dolari.

Germania a promis să contribuie cu 350 de milioane de euro, banii urmând să fie utilizaţi mai ales pentru asistenţa de urgenţă şi reconstruirea obiectivelor de infrastructură din Irak, după cum a declarat pentru dpa ministrul german pentru dezvoltare internaţională, Gerd Muller.

De asemenea, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a promis 400 de milioane de dolari de la bugetul UE drept asistenţă umanitară şi finanţarea unor măsuri de stabilizare.

Banca Mondială a anunţat că a semnat miercuri cu Irakul două programe în valoare de 510 milioane de euro pentru a ajuta la ameliorarea condiţiilor de viaţă şi la crearea de locuri de muncă în această ţară, în timp ce Banca Islamică de Dezvoltare, instituţie financiară cu sediul în Arabia Saudită, a promis o sumă de 500 de milioane de dolari pentru reabilitarea infrastructurii irakiene.

Autorităţile de la Bagdad estimaseră că au nevoie de 88 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia ţării după campania armată de trei ani contra grupării jihadiste.

În luna octombrie, premierul irakian Haider al-Abadi a vizitat Arabia Saudită, ceea ce a marcat o revitalizare a relaţiilor dintre Bagdad şi Riad, tensionate după invadarea Kuweitului de către trupele fostului dictator irakian Saddam Hussein.

''Dezvoltarea Irakului înseamnă dezvoltare pentru regiune şi pentru toţi vecinii noştri'', a declarat Al-Abadi, care s-a angajat să continue lupta contra corupţiei generalizate din ţara sa.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a promis sprijin pentru Irak pentru ca ţara să se poată redresa în urma a ceea ce el a numit 'coşmarul său naţional'. ''Şcolile, spitalele, şoselele şi locuinţele încă sunt contaminate de obuze neexplodate şi încărcături explozive improvizate. Lupta s-a oprit acum, dar ne aşteaptă provocări enorme'', a subliniat Antonio Guterres.

Aproximativ 2,5 milioane de persoane încă sunt strămutate în Irak, conform datelor ONU.

Comentarii

loading...