11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalO nouă escaladă verbală între Israel şi Turcia

O nouă escaladă verbală între Israel şi Turcia

Într-un discurs difuzat duminică la televiziunea turcă, Erdogan l-a descris pe Netanyahu drept ”un opresor crud în fruntea unei terori de stat” şi a acuzat Israelul că ”ocupă Palestina” şi comite acolo ”crime împotriva umanităţii şi masacre”.

Această intervenţia urmează unui alt atac verbal al preşedintelui Erdogan, care, adresându-se sâmbătă unor tineri turci, le-a spus să ”nu lovească niciodată un inamic căzut la pământ”, pentru că ei nu sunt ”un evreu în Israel”, făcând astfel aluzie la acţiunile în forţă ale israelienilor împotriva palestinienilor.

Această declaraţie de sâmbătă a primit imediat o replică pe Twitter din partea premierului Netanyahu, care i-a transmis lui Erdogan că ar trebui să se abţină ”să dea lecţii de morală Israelului” în condiţiile în care el ”ocupă nordul Ciprului” şi conduce o armată care ”masacrează femei şi copii în satele kurde, în interiorul şi în afara Turciei”.

Această nouă escaladă verbală survine în contextul tensiunilor pe care le-au cunoscut anul acesta relaţiile dintre Turcia şi Israel, mai ales după ce parlamentul israelian a votat în luna iulie o lege prin care a stabilit că Israelul este statul-naţiune al poporului evreu.

Erdogan, care se consideră un campion al susţinerii cauzei palestiniene, a descris atunci Israelul ca fiind ”statul cel mai sionist, cel mai fascist şi cel mai rasist din lume”.

Mai recent, pe 14 decembrie, tot Erdogan a spus că palestinienii sunt supuşi unor ”presiuni, violenţe şi politici de intimidare nu mai puţin grave decât opresiunea împotriva evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, făcând referire la Holocaust.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă