23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalOamenii lui Putin, sancționați de UE în cazul Navalnîi! Bortnikov, șeful FSB,...

Oamenii lui Putin, sancționați de UE în cazul Navalnîi! Bortnikov, șeful FSB, deschide lista!

Printre oficialii ruşi vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene pentru otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, un critic virulent al Kremlinului, la loc de figurează şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia şi primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, a declarat miercuri, sub rezerva anonimatului, un diplomat european pentru Reuters.

Bortnikov, vehiculat de presa rusă a fi supravegheat asasinarea lui Litvinenko

Alexander Vasilievich Bortnikov este director al FSB din 12 mai 2008. Din 1975 până în 2004, a lucrat în KGB și în instituțiile succesoare ale servicului sovietic de informații, în Sankt Petersburg. Din iunie 2003 până în martie 2004, a fost șeful Direcției Serviciului Federal de Securitate al Regiunii Sankt Petersburg. În perioada 24 februarie 2004 – 12 mai 2008, a fost șef al Serviciului de securitate economică și director adjunct al FSB.

În februarie 2007, revista rusă The New Times a scris despre planul de asasinare a lui Alexander Litvinenko, citând „o sursă din FSB”: „Oamenii din conducerea superioară a agenției au participat la elaborarea planului, menționează un reprezentant FSB. Se presupune că directorul FSB, Patrushev, știa despre asta. Potrivit aceleiași surse, șeful Departamentului General al Securității Economice al FSB, locotenentul Alexander Bortnikov ar fi fost numit supraveghetor al operațiunii”. Alexander Vasilievich Bortnikov ar mai fi fost implicat și într-un caz de spălare a banilor anchetat de Ministerul de Interne al Federației Ruse, în legătură cu asasinarea șefului adjunct al Băncii Centrale, Andrey Kozlov.

În decembrie 2017, într-o scrisoare deschisă publicată de Kommersant, peste 30 de academicieni ruși l-au criticat pe Bortnikov pentru că a căutat să legitimeze Marea Epurare Stalinistă, deoarece într-un interviu acordat în Rossiiskaya Gazeta, publicat pentru a marca 100 de ani de la înființarea Cheka, precursoarea KGB, Bortnikov a declarat că arhivele arată că „o parte semnificativă” a cauzelor penale din acea perioadă „au avut o latură obiectivă”.

Prim adjunctul șefului administrației lui Putin și alți oficiali de vârf, sancționați de UE

Pe lista cu sancţiuni a UE se află de asemenea şeful direcţiei de politică internă din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova, doi viceminiştri de la apărare, precum şi trimisul preşedintelui Vladimir Putin în districtul federal Siberia, a adăugat acelaşi reprezentant al UE.

Omul de afaceri Evgheni Prigojin – finanţatorul fabricii de trolli ruşi de la Sankt Petersburg şi al grupului de mercenari Wagner – se află de asemenea sub regimul sancţiunilor UE, în dosarul libian, a indicat sursa citată.

Uniunea Europeană a convenit să sancţioneze şase persoane şi o companie din Federaţia Rusă în urma otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi. 

Aleksei Navalnîi şi-a pierdut cunoştinţa în timpul unui zbor intern în Siberia pe 20 august şi două zile mai târziu a fost transportat în Germania în comă. După realizarea unui test în laboratorul armatei, Germania a ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok, de uz militar. Alte două laboratoare – unul din Franţa, celălalt din Suedia – au confirmat rezultatul anunţat de Berlin. Şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat săptămâna trecută că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok. Rusia însă respinge categoric orice implicare în otrăvirea opozantului rus şi a avertizat miercuri prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov că va răspunde la sancţiunile UE cu măsuri ‘în oglindă’.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă