OBEZITATEA : 9 DIN 10 DECESE AU AVUT LOC ÎN ȚĂRILE CU OBEZITATE RIDICATĂ

OBEZITATEA : 9 DIN 10 DECESE AU AVUT LOC ÎN ȚĂRILE CU OBEZITATE RIDICATĂ

Raportul susținut de OMS conchide că 9 din 10 decese au avut loc în țări cu niveluri ridicate de obezitate

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Nouă din 10 decese cauzate de coronavirus au avut loc în țări cu niveluri ridicate de obezitate, potrivit unei cercetări susținute de Organizația Mondială a Sănătății, care stabilește o corelație puternică între greutatea excesivă și viața pierdută din cauza bolii.
 
Studiul Federației Mondiale a Obezității (WOF), care reprezintă oameni de știință, profesioniști din domeniul medical și cercetători din peste 50 de asociații regionale și naționale de obezitate, a arătat că ratele mortalității au fost de 10 ori mai mari, în cazul în care cel puțin 50% din populație era supraponderală.
 
Acesta oferă o nouă perspectivă asupra motivului pentru care oamenii din unele țări mor la rate mai mari după ce au luat virusul decât în ​​altele.
 
Vârsta a fost văzută ca cel mai mare predictor pentru rezultatele severe, ceea ce a condus la acordarea priorității persoanelor în vârstă pentru vaccinul Covid-19 din majoritatea țărilor. Însă WOF a declarat că raportul său „arată pentru prima dată că populațiile supraponderale ajung aproape pe locul doi”. Acum solicită ca acest grup să fie prioritar pentru imunizare.
 
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că raportul „trebuie să acționeze ca un apel de trezire către guvernele din întreaga lume” pentru a combate obezitatea.
 
Analiza atât a celor mai recente date privind mortalitatea de la Universitatea Johns Hopkins, cât și a datelor OMS ale Observatorului Global al Sănătății asupra obezității, au demonstrat că 2,2 milioane din 2,5 milioane de decese la nivel mondial au fost în țări cu niveluri ridicate de obezitate.
 
Oamenii de știință au căutat să înțeleagă diferența dintre ratele de deces între țările asiatice și cele occidentale, precum și țările cu venituri mici și cu venituri mari. WOF sugerează că descoperirea „numitorului comun” al obezității este o parte importantă a explicației.
 
Tim Lobstein, consilier politic principal al WOF și autorul raportului, a declarat că ratele mortalității au fost de 10 ori mai mari în țările în care peste 50% din populație era supraponderală. Creșterea ratelor naționale de mortalitate în care țările au depășit pragul de 50% din populația supraponderală a fost „dramatică”.
Vietnam, de exemplu, are cea mai scăzută rată a mortalității înregistrate din lume și al doilea nivel cel mai scăzut al persoanelor supraponderale: doar 0,04 la 100.000 de decese cauzate de Covid-19 și 18,3 la sută din adulții supraponderali, potrivit datelor OMS.
 
În schimb, Marea Britanie are a treia cea mai mare rată a mortalității din lume și a patra cea mai mare rată a obezității, cu 184 decese la 100.000 și 63,7 la sută din adulții supraponderali. Este urmată de SUA cu aproximativ 152 de decese la 100.000 și aproape 68 la sută obezi.
 
Tedros a spus: Corelația dintre obezitate și ratele de mortalitate de la Covid-19 este clară și convingătoare. Investițiile în sănătatea publică și acțiunile internaționale coordonate au fost necesare pentru a aborda cauzele profunde ale obezității, a adăugat el, ca „una dintre cele mai bune modalități prin care țările pot construi rezistență în sistemele de sănătate post-pandemice”.
 
Raportul, publicat înainte de ziua mondială a obezității, nu a găsit niciun exemplu de țară în care mai puțin de 40% din populație să fie supraponderală, având rate mari de deces. Pe de altă parte, nicio țară cu rate mari de deces - cel puțin 100 la 100.000 - nu avea mai puțin de 50% din populația sa supraponderală.

Citește totul despre:

#obezitate #oms #covid-19

Comentarii

loading...