7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalOccidentalii şi Rusia, pe poziţii opuse în ce priveşte întărirea prerogativelor OIAC

Occidentalii şi Rusia, pe poziţii opuse în ce priveşte întărirea prerogativelor OIAC

Reuniunea OIAC s-a deschis marţi la Haga, în contextul în care inspectorii organizaţiei urmează să prezinte în curând un raport îndelung aşteptat cu privire la presupusul atac cu gaz sarin şi cu clorină, la Douma, în apropiere de Damasc, la data de 7 aprilie.

‘Dorim să întărim organizaţia responsabilă cu supervizarea interzicerii armelor chimice. Vrem să permitem ca OIAC să identifice responsabilii atacurilor chimice’, a indicat delegaţia britanică, pe Twitter.

Fapt mai puţin obişnuit, sesiunea specială a celui mai înalt organism politic al OIAC a fost cerută de Marea Britanie, reprezentată cu această ocazie de ministrul de externe Boris Johnson.

Britanicii au luat această iniţiativă la câteva săptămâni după otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, atac chimic atribuit de Londra Rusiei.

Recurgerea recentă la gaze toxice în conflictele din Irak şi Siria, precum şi la agenţi neurotoxici la Salisbury şi la Kuala Lumpur (împotriva fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un) suscită o îngrijorare tot mai mare, cu atât mai mult cu cât lipsesc mijloacele de a-i pedepsi pe vinovaţi.

‘Responsabilii trebuie să fie pedepsiţi pe baza unor probe autentice şi puternice’, a declarat preşedintele sesiunii, marocanul Abdelouahab Bellouki, în deschiderea dezbaterilor.

Rusia a criticat organizarea reuniunii, şeful delegaţiei sale, Gheorghi Kalamanov, anunţând că Moscova se opune proiectului britanic şi va prezenta o propunere distinctă, a relatat agenţia RIA Novosti.

‘Considerăm că puterile pe care Marea Britanie vrea să le acorde OIAC aparţin Consiliului de Securitate al ONU, care este singurul organ ce are dreptul de a lua astfel de decizii’, a indicat el.

În schimb, ţări precum Franţa şi SUA consideră că a venit timpul ca rolul OIAC să evolueze, pentru a se adapta provocărilor secolului al XXI-lea.

Discuţiile de Haga, care marţi sunt publice, vor avea loc cu uşile închise miercuri şi vor continua probabil până joi pentru un vot cheie asupra proiectului de rezoluţie britanic.

Pentru a fi adoptat, acesta trebuie să întrunească o majoritate de două treimi. În jur de 153 din cele 193 de state membre ale OIAC şi-au exprimat intenţia de a participa la reuniune.

Potrivit unor surse, Moscova acţionează în culise pentru a-şi atrage susţinere.

Rusia şi-a exercitat anul trecut, în Consiliul de Securitate al ONU, dreptul de veto pentru a pune capăt mandatului misiunii de anchetă comune ONU-OIAC, Joint Investigative Mechanism (JIM), în Siria.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă