15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalOficiali ucraineni: S-a oferit mită în dosarul Burisma

Oficiali ucraineni: S-a oferit mită în dosarul Burisma

Ucrainenii spun însă că nu există nicio legătură cu Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden, actual candidat la preşedinţia SUA.

Burisma a ajuns în atenţia internaţională anul trecut din cauza anchetei pentru demiterea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. A existat suspiciunea că liderul de la Casa Albă a făcut presiuni la Kiev pentru deschiderea unui dosar împotriva lui Biden, adversarul său politic, şi a fiului acestuia, scrie Agerpres.

Artem Sitnik, şeful oficiului naţional anticorupţie din Ucraina (NABU) a declarat că în legătură cu oferta de mită au fost arestaţi trei suspecţi, inclusiv doi funcţionari fiscali, dintre care unul încă activ. Banii – cea mai mare sumă confiscată vreodată în Ucraina – au fost aduşi în saci de plastic, de agenţi mascaţi, pentru a fi arătaţi publicului într-o conferinţă de presă.

Burisma a comunicat că nu are nicio legătură cu dosarul şi nu a răspuns solicitărilor de a comenta din partea fondatorului companiei, Mikola Zlocevski, fost ministru al energiei, stabilit în străinătate.

La conferinţa de presă de sâmbătă, liderul anchetei anticorupţie, Nazar Holodniţki, a cerut “să terminăm cu asta o dată pentru totdeauna: Biden jr. şi Biden senior nu apar în această procedură”.

Oficialii de la Kiev au explicat că mita este legată de un caz de fraude cu fonduri publice acordate unei bănci. Circa cinci milioane le-au fost oferite anchetatorilor anticorupţie şi încă un milion pentru un oficial care acţiona ca intermediar, a afirmat Sitnik. Suspecţii se grăbeau să plătească mita pentru închiderea dosarului lui Zlocevski, astfel încât acesta să poată reveni în ţară înainte de aniversarea zilei sale de naştere, duminică.

Fostul procuror general al Ucrainei a declarat luna aceasta agenţiei Reuters că auditul pe care l-a comandat când deţinea funcţia nu a găsit nicio dovadă a unor eventuale ilegalităţi comise de Hunter Biden cât timp acesta a lucrat pentru Burisma, începând din 2014. Compania privată a susţinut că aducerea unor nume cunoscute a constituit o încercare de a întări managementul.

Trump şi republicanii din Congresul SUA l-au acuzat pe Hunter Biden de corupţie, dar nu au prezentat probe în acest sens. Atât fostul vicepreşedinte, cât şi fiul său au respins toate suspiciunile de ilegalităţi, iar democraţii au afirmat că Trump a încercat astfel să îşi crească şansele de a fi reales.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă