13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalOIAC demarează ancheta în cazul presupusului atac chimic din Siria

OIAC demarează ancheta în cazul presupusului atac chimic din Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat neclintit al Siriei, a avertizat duminică Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

Un nou atac şi va fi ”inevitabil haos” în relaţiile internaţionale, a declarat liderul de la Kremlin, citat într-un comunicat difuzat de preşedinţie după o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hassan Rohani, un alt aliat important al regimului sirian.

Statele Unite vor impune luni noi ”sancţiuni ruse” în legătură cu utilizarea de arme chimice de către regimul sirian, a anunţat amabsadoarea americană la ONU Nikki Haley.

Washingtonul, Parisul şi Londra au efectuat sâmbătă în zori atacuri contra a trei instalaţii, prezentate ca având legătură cu programul sirian de înarmare chimică, fără să provoace victime, ca represalii faţă de un presupus atac chimic, pe 7 aprilie, la Duma, care era la acea vreme ultimul bastion rebel în Ghouta, în apropiere de Damasc.

Regimul a dezminţit orice implicare în acest atac, soldat cu cel puţin 40 de morţi şi sute de răniţi, potrivit salvatorilor din zone rebele, Căştile Albe.

”ACUZAŢII MINCINOASE”

Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care are ca mandat să ancheteze cu privire la o eventuală folosire de armament chimic – dar nu să-i identifice pe autori – a sosit la Damasc sâmbătă.

Activitatea misiunii este învăluită în cel mai mare secret.

Adjunctul ministrului sirian de Externe Fayçal Mokdad s-a dus duminică la hotelul unde s-a instalat misiunea OIAC, la Damasc, din care a ieşit trei ore mai târziu, a constatat o jurnalistă AFP.

Misiunile de anchetă OIAC încep întotdeauna cu o serie de întrevederi private cu oficiali.

În schimb nu s-a confirmat faptul că experţi s-au dus la faţa locului, la Duma, aşa cum a anunţat duminică dimineaţa un oficial sirian.

”Vom lăsa echipa să-şi facă treaba în mod profesionist, obiectiv, imparţial şi departe de orice presiune. Rezultatele anchetei vor infirma acuzaţii mincinoase” contra Damadcului, a dat asigurări Fayçal Mokdad.

În 2014, OIAC a afirmat că Siria s-a debarasat de armamentul său chimic, confrm unui acord internaţional. În 2017, o misiune de anchetă comună cu ONU a conchis însă că Damascul a folosit sarin – un gaz neurotoxic puternic –  la Khan Sheikhoun (nord-vest), într-un atac soldat cu cel puţin 80 de morţi.

Pe teren, munca se anunţă complicată pentru anchetatori, care sosesc la peste o săptămână de la fapte, într-o zonă care a trecut între timp sub controlul regimului şi poliţiei militare ruse şi care a fost devastată timp de cinci ani de un asediu şi o violentă ofensivă lansată pe 18 februarie.

Ultimii combatanţi rebeli din Duma, dar şi civili, au fost evacuaţi sâmbătă, în cadrul unui acord de predare semnat pe 9 aprilie, la două zile după presupusul atac chimic.

Regiunea este de-acum ”curăţată” de toţi insurgenţii, a anunţat armata siriană.

Preşedinţii american Donald Trump şi francez Emmanuel Macron au dat asigurări că deţin proba utilizării de armament chimic la Duma.

O reprezentantă a administraţiei americane a precizat că Statele Unite deţin informaţii ”mai clare” cu privire la o utilizare a clorului, dar şi ”informaţii semnificative” despre o utilizare a sarinului.

SOLUŢIE POLITICĂ ”INCLUSIVĂ”

După acest episod militar – realizat în afara cadrului ONU – occidentalii au anunţat că vor să relanseze diplomaţia în dosarul sirian, o ţară devastată din 2011 de un război sângeros şi complex, soldat cu peste 350.000 de morţi.

Franţa ”nu a declarat război” Siriei lui Bashar al-Assad, a dat asigurări duminică Macron, care a amintit voinţa Parisului de a găsi o soluţie politică ”inclusivă” – care să regrupeze toţi actorii crizei.

Macron a dezvăluit că l-a convins pe Trump să nu retragă trupele americane din Siria.

Însă Putin şi Rohani au apreciat că ”acţiunea ileaglă” a occidentalilor ”afectează grav perspectivele unei soluţii politice în Siria”.

Denunţând o campanie occidentală de ”înşelătorie şi minciună”, preşedintele al-Assad a subliniat că ”agresiunea tripartită” arată că ”Siria şi Rusia duc una şi acceaşi bătălie, nu doar contra terorismului, ci şi cu scopul de a proteja dreptul internaţional fondat pe respectul suveranităţii statelor”.

Americani, francezi şi britanici au prezentat la ONU un nou proiect de rezoluţie cu privire la Siria, care ar urma să fie discutat începând de luni. Textul prevede crearea unui nou mecanism de anchetă cu privire la folosirea de armament chimic.

Armata americană a precizat duminică seara că două dintre aeronavele care au bombardat Siria au decolat de la baza din Al-Udeid, în Qatar, din care a condus operaţiuni jihadiste în aceşti ultimi ani.

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă