4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalOMS admite faptul că transmiterea coronavirusului se poate realiza și pe calea...

OMS admite faptul că transmiterea coronavirusului se poate realiza și pe calea aerului!

La baza acestei reconsiderări a poziției inițiale a organizației, care susținea până acum că virusul este transmis prin picături atunci când oamenii tușesc sau strănută, a stat o scrisoare deschisă, semnată de peste 200 de oameni de știință, care au acuzat Organizația Mondială a Sănătății de faptul că subestimează posibilitatea transmiterii aeriene a SARS-COV-2. Transmiterea aeriană nu poate fi exclusă în locuri aglomerate, închise sau slab ventilate, spun acum oficiali OMS, iar în cazul în care dovezile sunt confirmate, aceasta poate afecta diversele configurări ale spațiilor interioare.
Semnatarii demersului înaintat forului abilitat să gestioneze probleme de sănătate publică la nivel mondial susțin că scrisoarea deschisă nu și-a propus să reprezinte un atac la adresa Organizației Mondiale a Sănătății, ci s-a constituit într-o inițiativă cu rol de dezbatere științifică, menită a face publice argumente de specialitate pe care, OMS refuza să le ia în considerație în ciuda tuturor probelor furnizate. „Am dorit ca oficialii Organizației Mondiale a Sănătății să recunoască dovezile”, a declarat agenției de știri Reuters Jose Jimenez, un chimist de la Universitatea din Colorado care a semnat lucrarea. Un alt semnatar – profesorul Benjamin Cowling de la Universitatea Hong Kong – a declarat că recunoașterea OMS are „implicații importante”. „În mediul sanitar, dacă transmisia aerosolului prezintă un risc, atunci înțelegem că lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să poarte cu adevărat cele mai bune echipamente preventive posibile. OMS recunoaște de fapt că unul dintre motivele pentru care nu au fost dornici să vorbească despre transmiterea aerosolului Covid-19 era reprezentat tocmai de lipsa unui număr suficient de astfel de măști specializate, în multe țări ale lumii “, a spus Benjamin Cowling.

La ce tir viral trebuie să fii expus pentru a te infecta cu coronavirus?

O altă preocupare a experților este legată de posibilitatea stabilirii cu exactitate a dozei de expunere cu conținut infecțios care ar putea îmbolnăvi o persoană. Numărul aproximativ de particule infecțioase la care trebuie expusă o persoană pentru a se îmbolnăvi a fost, până în prezent, subiect de nenumărate speculații, singura certitudine a tesărilor fiind aceea că doza este variabilă, depinzând atât de starea de sănătate a subiectului expus cât și de posibilitatea ca particulele să fi fost inhalate sau doar să fi venit în contact direct cu corpul uman.

OMS a recunoscut, cercetările continuă

Oamenii de știință recunosc că este nevoie de mai multe dovezi, studierea particulelor aeriene fiind mult mai dificilă, deoarece este nevoie de tehnici specializate și echipamente speciale pentru colectarea aerosolilor și măsurarea acestora. Deși, în general, experții sunt de acord că virusul poate fi răspândit prin picături respiratorii, există un consens mai puțin susținut în ceea ce privește transmisia aerosolizată ori în privința aprecierilor legate de cât de mult și cât de departe pot călători aceste mici particule infecțioase în aer. În scrisoarea deschisă, oamenii de știință indică un corp de probe menite să susțină potențialul transmisiei aeriene și să răspundă dilemelor. Ei subliniază faptul că particulele provenite din viruși din aceeași familie, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), pot fi expirate și detectate în mediile interioare ale pacienților infectați, reprezentând un risc pentru persoanele care împărtășesc acest mediu și respiră în același aer. În plus, mai multe studii efectuate în spital au detectat materialul genetic al coronavirusului în probele de aer colectate din camerele de izolare ale pacienților cu COVID-19 – deși nu este clar încă dacă aceste probe sunt capabile să infecteze oamenii. „Avem la fel de multe dovezi pentru transmisia aeriană ca și pentru orice altă formă de transmisie în acest moment”, spun experții, potrivit cărora definițiile depășite și dicotomiile arbitrare adaugă obstacole inutile pentru a clarifica în continuare modul în care virusul este transmis efectiv.

 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă