14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalOMS merge pe mâna Chinei: ofensivă comună, la nivel mediatic, împotriva Statelor...

OMS merge pe mâna Chinei: ofensivă comună, la nivel mediatic, împotriva Statelor Unite!

În timp ce opinia științifică internațională creditează, în mod majoritar, varianta conform căreia virusul care a îmbolnăvit planeta are origine animală, Donald Trump a declarat în repetate rânduri că deține dovezi ce atestă faptul că SARS-COV-2 își are originea într-un laborator din Wuhan.

De asemenea, varianta lui Donald Trump a fost reiterată duminică de către Secretarul de Stat american, Mike Pompeo declarând că SUA au „dovezi enorme” pentru a susține teoria, însă administrația nu a produs public sau nu a furnizat aceste dovezi nici către presă nici către OMS, fapt care l-a legitimat pe directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, Michael Ryan, să afirme că, din perspectiva forului internațional, teza rămâne una pur speculativă.

„Ca orice organizație a cărei activitate se bazată pe dovezi, am fi extrem de dispuși să primim orice informații care să prezinte originea virusului”, a spus Ryan, subliniind că acestea ar fi deosebit de importante pentru strategia de sănătate publică necesară controlul viitor al pandemiei.

„Dacă aceste date și dovezi sunt disponibile, atunci va fi de competența guvernului Statelor Unite să decidă dacă și când pot fi partajate, dar pentru OMS este dificil să funcționeze într-un vid de informații în această privință”, a dăugat directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS și China vor să ”găsească răspunsurile împreună”!

În condițiile tensiunilor diplomatice iscate, între Statele Unite și China, de teza paternității coronavirusului, conducerea Organizației Mondiale a Sănătății și-a reafirmat decizia de a colabora, în continuare, cu oamenii de știință chinezi, în dorința de a găsi împreună, prin intermediul cercetărilor comune și cel al schimbului de cunoștințe, răspunsuri în materia soluțiilor și tratamentelor pandemice, avertizat în același timp asupra perspectivelor de politizare a  problemei.

Mass-media chineză de stat a atacat din nou pretențiile Statelor Unite, radiodifuzorul CCTV etichetându-le drept „nebunii evazive”, luni, într-un material cu nuanță propagandistică, intitulat „Maleficul Pompeo scuipă otravă și răspândește minciuni fără motiv”. De asemenea, rețeaua Global Times, susținută de stat, a publicat, de asemenea, un editorial care îi acuza pe Pompeo și Trump că blufează, solicitând SUA să își prezinte dovezile afirmațiilor în condițiile în care le deține.

„Dacă Washingtonul are dovezi solide, atunci ar trebui să lase institutele de cercetare și oamenii de știință să le examineze și să le verifice”, spune editorialul, Hu Xijin, editorul Global Times, considerând că cererile de investigare a laboratorului din Wuhan au fost doar o încercare de a „păcăli poporul american”.

La nivel mediatic, veridicitatea teoriilor administrației americane este contestată de mai multe surse. În Marea Britanie, ziarul The Guardian, citând surse de informații, arată că nu există dovezi actuale care să sugereze originea sintetică a coronavirusului scurs dintr-un laborator de cercetare chinez. De asemenea, unele rapoartele ale oficialilor australieni din domeniul informațiilor au sugerat faptul că „dosarul” invocat de administrația Trump pentru a sprijini teoria laboratorului care a fabricat SARS-COV-2 a fost compilat din rapoarte de știri, mai degrabă decât din materiale actuale oferite de rețeaua de spionaj „Five Eyes” care implică serviciile de intelligence din Australia, SUA, Noua Zeelandă, Canada și Marea Britanie.

În susținerea ofensivei mediatice antiamericane, conducerea tehnică a OMS a subliniat în timpul informării de luni că există aproximativ 15.000 de secvențe complete de genom ale noului coronavirus, din toate probele pe care speciliștii organizației le dețin rezultând faptul că virus are origine naturală ”.

Aliații Statelor Unite cer noi investigații independente

Mai multe țări aflate, la nivel diplomatic, în relații strânse cu Statele Unite, printre care Australia și Marea Britanie, au solicitat o anchetă independentă asupra focarului, deranjând cu pretențiile lor China, deși nu s-au manifestat în mod fățiș îmbrățișând viziunea americană asupra originii coronavirusului.

Scott Morrison, prim-ministrul Australiei, a declarat chiar, marți, că este „cel mai probabil” ca virusul să aibă originea într-o piață umedă a vieții sălbatice, în condițiile în care Australia este, totuși, membră a rețelei de informații ”Five Eyes”, care include SUA. Morrison a reiterat apelul pentru o investigație independentă asupra originilor virusului și a spus că a scris liderilor G20 solicitând sprijin pentru o „revizuire adecvată”.

Citând un raport intern al guvernului chinez, tot marți, agenția de știri Reuters a raportat că sentimentul internațional anti-China a fost cel mai înalt de la masacrul din Piața Tiananmen din 1989.

Potrivit raportului, despre care Reuters a declarat că a fost prezentat la începutul lunii martie liderilor de la Beijing, inclusiv președintelui, Xi Jinping, ostilitatea globală ar putea încuraja confruntarea diplomatică în relațiile SUA-China odată ce pericolul pandemic va fi atenuat.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă