Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un raport arată că un milion de uiguri sunt încadrați la „reeducare“

Un raport arată că un milion de uiguri sunt încadrați la „reeducare“

ONU acuză China că transformă provincia Xinjiang într-un centru de detenție

Pe fondul războiului comercial dintre China și SUA, Comitetul Națiunilor Unite împotriva Discriminării Rasiale a publicat un raport conform căruia în jur de un milion de uiguri din China sunt deținuti în așa-numitele centre „contra-extremiste“.

Adina Mutar 0 comentarii

Alte câteva milioane de uiguri sunt forțați să locuiască în centre de „reeducare“, ceea ce, în opinia comitetului ONU, ar face ca regiunea uigură din vestul îndepărtat al Chinei comuniste să semene cu „un mare lagăr de detenție“.

Gay McDougall, vicepreședinte al comitetului ONU, precizează că majoritatea celor aflați în aceste centre sunt musulmani, iar detenția lor nu a fost rezultatul vreunui proces sau al deciziei vreunui tribunal. Este o politică!

 

Lagăre pentru „transformare”

 

Cifrele despre care vorbește comitetul ONU provin de la rețeaua de Apărători ai Drepturilor Omului din China. Autoritățile comuniste de la Beijing susțin că există un pericol din partea militanților islamici care încearcă să creeze tensiuni între minoritatea uigură musulmană  și majoritatea chineză budistă sau atee.

„Suntem profund îngrijoraţi de numeroasele şi credibilele rapoarte pe care le-am primit, care susţin că, în numele combaterii extremismului religios şi al menţinerii stabilităţii sociale în China, regiunea autonomă a uigurilor a fost transformată în ceva care se aseamănă cu un imens lagăr de detenţie care este învăluit în secret, un fel de zonă în care nu există drepturi“, a afirmat ea.

Existența acestor lagăre, dezvăluită din septembrie 2017, ca urmare a mărturiilor difuzate de radioul american în uigură Radio Free Asia, și apoi de media occidentală, este susținută de o multitudine de informații oficiale chineze.

„Taberele“ înființate pentru rebeli au scopul „deradicalizării și transformării prin educație“, după cum arată numeroase documente oficiale și publice, dar Guvernul chinez nu recunoaște că este vorba de un regim cu privare de libertate.

Autoritățile chineze susțin însă că datorită politicii promovate în această regiu-ne, generatoare de riscuri teroriste, au fost înregistrate importante progrese economice.

 

Un imens mediu securizat

 

Criteriile arbitrare de trimitere în astfel de lagăre, absența unui proces legal și caracterul forțat al detenției fac dificilă aflarea informațiilor despre „deținuți“, dacă sunt vinovați de acte de terorism sau doar pentru faptul că sunt uiguri.

Atât timp cât este vorba de familii întregi, cu copii forțați să învețe mandarina în școli „speciale“, a doua ipoteză pare valabilă. Detențiile sunt justificate printr-un sistem complex de „evaluări“, arată Human Rights Watch.

Reeducarea, inițial aplicată unor infractori, s-a răspândit și s-a instituționalizat, transformând Xinjiang într-un imens mediu închis și securizat.

Beijingul exercită multiple presiuni de intimidare și asupra membrilor comunității uigure care trăiesc în străinătate, fie că au adoptat naționalitatea țării-gazdă, fie că sunt în continuare cetățeni chinezi.

La Paris, Berlin sau Istanbul, ei sunt țintele unei campanii de amploare. Agenții chinezi îi silesc să spioneze alți membri ai comunității în exil, să înceteze să participe la manifestații și pe unii să reintre în China. Arma folosită – amenințările sistematice cu detenția familiilor lor din Xinjiang. 

Comentarii

loading...