4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalÎnnoire la început de an. ONU are șase membri noi

Înnoire la început de an. ONU are șase membri noi

“Pacea şi securitatea sunt dificil de obţinut”, a subliniat Kairat Umarov, ambasadorul Kazahstanului, care asigură în luna ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate. “Veţi avea o şansă reală de a face diferenţa” în cursul căutării consensurilor, a spus el, în cadrul unei ceremonii inedite organizate din iniţiativa sa la sediul ONU.

Unul după altul, ambasadorii celor şase noi membri ai Consiliului – cinci bărbaţi şi o femeie, ambasadoarea poloneză Joanna Wronecka – au instalat apoi fiecare drapelul ţării sale printre cele ale celorlalţi nouă membri ai structurii supreme a Naţiunilor Unite la intrarea în sala în care se reuneşte de obicei Consiliul.

Consiliul de Securitate are 15 membri, dintre care cinci sunt permanenţi şi au drept de veto în cursul adoptării rezoluţiilor sale: SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie.

Trei femei şi 12 bărbaţi figurează printre cei 15 ambasadori care se vor reuni în jurul marii mese în formă de potcoavă aflate în mijlocul sălii de reuniune. În afară de ambasadoarea americană Nikki Haley şi cea poloneză Joanna Wronecka, a treia femeie din Consiliu ar urma să fie Karen Pierce, noua reprezentantă a Marii Britanii.

Cele şase ţări care au părăsit Consiliul de securitate la 31 decembrie sunt Japonia, Egipt, Senegal, Ucraina, Uruguay şi Italia, informează AGERPRES.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă