19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalONU cere Marii Britanii ca Julian Assange să părăsească în mod liber...

ONU cere Marii Britanii ca Julian Assange să părăsească în mod liber ambasada Ecuadorului

Grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară şi-a reiterat constatarea, publicată în februarie 2016, că reţinerea lui Assange fusese de facto ilegală, fără a fi acuzat, în ambasada, unde se află de mai mult de şase ani.

El a primit iniţial azil politic pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde autorităţile voiau să îl iterogheze în cadrul unei anchete pentru abuz sexual. Ancheta a fost abandonată.

Assange, al cărui site publica mii de documente guvernamentale americane clasificate, a negat afirmaţiile Suediei, declarând că acuzaţia era o ameninţare care l-ar fi extrădat în cele din urmă în Statele Unite, unde procurorii se pregăteau să deschidă o cauză penală împotriva lui.

Marea Britanie spune că Assange va fi arestat pentru că nu poate plăti cauţiunea dacă va părăsi ambasada, dar că pedeapsa nu va mai putea depăşi şase luni, în caz de condamnare. În iunie, ministrul de Externe britanic, Alan Duncan, a spus că Assange va fi tratat omeneşte şi corect.

“Singurul motiv rămas pentru privarea de libertate continuă a domnului Assange este o încălcare a cauţiunii în Marea Britanie, care este, în mod obiectiv, o infracţiune minoră care nu poate justifica post facto detenţia de mai mult de şase ani la care a fost supus de când a solicitat azil în Ambasada Ecuadorului”, au transmis experţii ONU într-un comunicat.

“Este timpul ca domnul Assange, care a plătit deja un preţ ridicat pentru exercitarea paşnică a drepturilor sale la libertatea de opinie, expresie şi informare şi pentru a promova dreptul la adevăr în interesul public, să îşi recupereze libertatea”, au spus ei.

Experţii şi-au exprimat îngrijorarea că “privarea de libertate” îi compromit sănătatea şi i-ar putea “pune în pericol viaţa”, având în vedere volumul disproporţionat de anxietate care a provocat.

Ecuadorul, în octombrie, a impus noi reguli prin care să fie supus la examene medicale de rutină, în urma îngrijorării că nu primea atenţia medicală de care avea nevoie. De asemenea, prin aceste reguli era obligat să plătească facturile medicale şi de telefon şi să cureţe după pisica sa.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă