7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU cere protejarea civililor din nord-vestul Siriei

ONU cere protejarea civililor din nord-vestul Siriei

“La 5 mai, trei centre medicale au fost lovite de atacuri aeriene, astfel că numărul instalaţiilor de acest tip atacate de la 28 aprilie a ajuns la cel puţin şapte”, a precizat el într-un comunicat.

Şeful ONU “cere tuturor părţilor să respecte Dreptul internaţional şi să îi protejeze pe civili” şi “solicită beligeranţilor să se angajeze din nou la respectarea aranjamentelor de armistiţiu semnate la 17 septembrie”.

Antonio Guterres le cere în special “garanţilor procesului de la Astana (Rusia, Iran, Turcia) să se asigure că se face acest lucru”, se menţionează în comunicat.

Provincia Idlib (nord-vest) şi teritoriile adiacente, în special din provincia vecină Hama, sunt dominate de jihadiştii grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostă ramură siriană a Al-Qaida), care şi-au întărit controlul asupra regiunii.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), mai multe instalaţii medicale au fost bombardate în ultimele zile de armata rusă.

“Nouă şcoli au fost afectate de atacuri de la 30 aprilie, iar unităţi şcolare în mai multe zone au fost închise”, şi-a exprimat regretul Antonio Guterres, fără a desemna vinovaţi.

“Secretarul general urmăreşte cu mare îngrijorare intensificarea ostilităţilor” în care sunt implicate “forţele guvernamentale siriene şi aliaţii lor, forţele de opoziţie armate şi Hayat Tahrir al-Sham”, precizează comunicatul.

“El este alarmat de informaţiile privind atacurile aeriene asupra unor zone locuite şi infrastructuri civile care au făcut sute de morţi şi răniţi şi au dus la strămutarea a 150.000 de noi persoane”, se mai menţionează în comunicat.

Declanşat în 2011 prin reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie, conflictul din Siria a făcut peste 370.000 de morţi.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă