8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU este îngrijorată de riscul de împrăștiere a jihadiștilor din ISIS pe...

ONU este îngrijorată de riscul de împrăștiere a jihadiștilor din ISIS pe fondul invaziei turce

Cei 15 membri ai Consiliului, inclusiv Rusia, principalul protagonist în conflictul turco-kurd declanşat în urmă cu 10 zile de Ankara, şi-au exprimat de asemenea în acest text “marea preocupare” cu privire la posibilitatea “deteriorării situaţiei umanitare” în nord-estul Siriei.

“Cu toţii suntem de acord” asupra pericolului reconstituiri grupării Stat Islamic, a rezumat un ambasador occidental sub acoperirea anonimatului.

Propus de Franţa, textul minim şi ultrascurt adoptat de Consiliul de Securitate în urma unei reuniuni solicitate de europeni nu conţine nicio condamnare a ofensivei Turciei şi nicio cerere de încetare a operaţiunilor armatei turce.

Într-o declaraţie comună separată, membrii europeni ai Consiliului de Securitate (Belgia, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia) au subliniat necesitatea absolută a securizării taberelor unde sunt deţinuţi jihadiştii. “Detenţia securizată a combatanţilor terorişti este imperativă pentru a-i împiedica să se alăture grupurilor teroriste”, au subliniat ei.

Separat, vorbind în faţa presei, ambasadoarea americană la ONU Kelly Craft a amintit că Statele Unite au cerut “oprirea ofensivei” turce şi ca Ankara “să declare încetarea imediată a focului”, miză a deplasării vicepreşedintelui Mike Pence în Turcia.

“Ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei compromite campania dusă pentru a înfrânge gruparea Stat Islamic, pune în pericol civili nevinovaţi şi ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea în regiune”, a adăugat diplomata americană.

La sfârşitul săptămânii trecute, după o primă reuniune de urgenţă cu privire la Siria, texte concurente, pe de o parte membrii europeni ai Consiliului şi pe de altă parte Statele Unite, cerând oprirea ofensivei turce, au fost blocate de Rusia şi China.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă