8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU face apel la Rusia să oprească torturarea deţinuţilor

ONU face apel la Rusia să oprească torturarea deţinuţilor

Comitetul ONU împotriva Torturii, le-a transmis autorităţilor ruse să raporteze într-un an progresul pe care l-au făcut în a trage la răspundere gardienii care l-au agresat pe Yevgeny Makarov cu bastoane şi pe superiorii lor care au ascuns înregistrarea video.

În ciuda „numeroaselor rapoarte credibile” privind tortura, rareori acest lucru a dus la punerea sub acuzare a celor responsabili. În rarele situaţii în care s-a întâmplat, cei responsabili au fost acuzaţi doar de abuz în serviciu, nu de o infracţiune a comunicat Claude Heller, membru al comitetului.

Jens Modvig, preşedintele comitetului, a declarat: „S-ar putea crea impresia că sistemul de închisori din Rusia este ca un stat în stat şi nu este tras la răspundere din exterior. Sistemul de închisori ar trebui monitorizat mai bine pentru a se preveni astfel de episoade”.

Novaya Gazeta a publicat videoclipul de 10 minute luna trecută şi a informat că incidentul a avut loc în iunie 2017 într-o închisoare din oraşul Yaroslavl, situat la nord-est de Moscova.

Ministrul adjunct al Justiţiei, Mikhail Galperin, a declarat în faţa comitetului ONU săptămâna trecută că autorităţile vor pune sub acuzare gardienii. Acest lucru va deveni „un semnal clar că tortura este inacceptabilă”, a precizat el.

Comitetul, compus din 10 experţi independenţi, le-a cerut autorităţilor ruse să îl protejeze pe Makarov şi pe avocata sa, Irina Biryukova, care a fugit din ţară.

În jur de 600.000 de persoane sunt reţinute în aproape 1.000 de închisori şi centre de detenţie în Rusia, iar anual 4.000 de persoane mor din diverse cauze, „una dintre cele mai ridicate rate ale mortalităţii dintre ţările membre ale Consiliului Europei”, a declarat Modvig.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă