19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalONU: Franţa trebuie să facă 'mai mult' pentru migranţii de lângă Calais

ONU: Franţa trebuie să facă ‘mai mult’ pentru migranţii de lângă Calais

‘Migranţii şi solicitanţii de azil aflaţi de-a lungul coastei de nord a Franţei şi cei care nu pot fi găzduiţi în gimnaziul din Grande-Synthe trăiesc o situaţie inumană’, a estimat într-un comunicat Leo Heller, raportor special al ONU pentru drepturi la apă potabilă şi salubrizare.

‘Ei locuiesc în corturi, fără toalete, şi se spală în apele poluate ale unui râu sau lac’, a subliniat el, estimând că ‘eforturi au fost depuse’, însă ‘acestea nu sunt suficiente’.

‘Suntem îngrijoraţi de politicile privind migraţia tot mai retrograde şi de condiţiile insalubre în care trăiesc migranţii’, a declarat la rândul său raportorul special al ONU pentru drepturile omului în cazul migranţilor, Felipe Gonzalez Morales, citat în comunicat.

‘Migranţii, independent de statutul lor, au drepturi umane, fără nicio discriminare (…). Privându-i de drepturile lor (…), Franţa îşi încalcă obligaţiile internaţionale în materie de drepturi ale omului’, a estimat el.

Heller şi Gonzales Morales, cărora li s-a asociat şi Michel Forst, raportor special al ONU asupra situaţiei apărătorilor drepturilor omului, au lansat de asemenea ‘un apel la acţiune pentru stoparea hărţuirii şi intimidării de voluntari şi membri ai ONG-urilor ce furnizează ajutor umanitar migranţilor’.

‘Ei îndeamnă Franţa să-şi onoreze obligaţiile şi să promoveze activitatea esenţială a apărătorilor de drepturi ale omului’, conchide comunicatul.

Potrivit estimărilor citate de experţi, circa ‘900 de migranţi şi solicitanţi de azil care se află azi la Calais, 350 în Grande-Synthe şi un număr necunoscut în alte regiuni de pe coasta de nord a Franţei trăiesc fără acces la adăposturi de urgenţă şi fără acces regulat la apă potabilă’.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă